De vervorming van spirituele organisaties

Geascendeerde Meester Nada, 6 april 2007

Maar elke spirituele organisatie op aarde is tot nu toe na enige tijd ten prooi gevallen aan de manipulaties van diegenen die gevangenzitten in het dualiteitsbewustzijn en natuurlijk niet al het leven willen dienen. Ze willen beweren dat zij God dienen, maar ze dienen het externe ver verwijderde wezen in de lucht. En daarom willen zij dat jullie in de illusie van de externe God blijven geloven.

Over hen sprak Jezus toen hij het over de huichelaars had die op straat baden om door de mensen gezien te worden, die vastten en met verwrongen gezichten rondliepen, zodat iedereen kon zien dat zij aan het vasten waren. Of diegenen die met zichzelf liepen te pronken in de tempels, de synagogen, dat zij altijd superieur waren, dat zij wijzer waren, omdat zij dit alles op intellectueel niveau wisten en alles in de buitenwereld op de juiste manier doen. Maar zoals Jezus zei: “Jullie hart is verre van mij.” Want ze hadden hun hart niet gezuiverd van de antiliefde die hun hart in een ver verleden was binnengekomen, toen ze besloten zich van hun leraar van liefde af te scheiden – wie die leraar ook was, in welke sfeer zij zich er ook maar van hadden afgescheiden.

God kun je niet met het verstand begrijpen
Het zuiveren van je hart is de sleutel om het dualiteitsbewustzijn en de illusie van een ver verwijderde God los te laten. Want op de wereld zijn allerlei mensen – of dat nu is bij een officiële religie of niet – die geloven dat zij God helemaal begrijpen met hun verstand. Sommigen geloven dat zij verstandelijk hebben bewezen dat God niet bestaat. Sommigen geloven dat ze met hun verstand bewezen hebben dat God wel bestaat. Maar ze hebben allebei ongelijk.

Dat zal sommigen verbazingwekkend in de oren klinken – dat ik zomaar kan zeggen dat diegenen die geloven dat zij op een verstandelijke manier hebben bewezen dat God bestaat, ongelijk kunnen hebben. Maar hun conclusie is niet onjuist, want God bestaat wel degelijk. Maar er zijn twee dingen onjuist. Ten eerste, de God, het beeld van God, dat zij denken te hebben bewezen, is het gesneden beeld van de ver verwijderde God. En ten tweede, het intellect kan de ware God niet doorgronden. Want de Levende God staat ver boven het intellect en alle verstandelijke redeneringen, alle analyses, alle vergelijkingen.

God is onvergelijkbaar en het intellect werkt door te analyseren door iets te vergelijken. Iets is juist, iets is echt, in vergelijking tot iets anders. Maar je kunt God niet met iets anders vergelijken, vooral niet iets op deze wereld. Want als je God vergelijkt met iets op deze wereld, wat doe je dan? Dan maak je een gesneden beeld! En dan zeg je: “O, zo ziet God eruit. Nu weten wij wie God is, we hebben een prachtig klein denkkader gemaakt en er het etiket ‘God’ opgeplakt en nu denken we dat de ware God uit het doosje springt en doen wij alsof hij daar in past.”

Dit is een deel van een langere lering. Het hele dictaat kun je hier lezen.