Hoe je met oneerlijkheid omgaat in een intieme relatie

Vraag: Hoe kan ik met oneerlijkheid omgaan in een intieme relatie en in het algemeen? Als dit gebeurt, voel ik mij naïef omdat ik iemand heb vertrouwd en me dan voor de gek gehouden voel en bedrogen.

Antwoord van Geascendeerde Meester Moeder Maria, 2018 – Estland:

Je moet – zoals in alle gevallen – eerst naar jezelf kijken en begrijpen waarom je het gevoel hebt dat je iemand moet vertrouwen die steeds weer opnieuw heeft bewezen dat je hem of haar niet kunt vertrouwen. Daarom moet je ook bekijken waarom jij het gevoel hebt dat je een intieme relatie met zo iemand moet hebben. Heb je het gevoel dat jij iets moet doen en wat zou dan de reden daarvoor kunnen zijn? Je moet ook kijken of je een gescheiden zelf hebt dat verband houdt met andere mensen vertrouwen en je bedrogen voelen wanneer zij jouw vertrouwen beschamen. Je moet ook kijken of jij jezelf straft, wat je gevoel is over het feit dat je vertrouwen beschaamd is en of jij je verplicht voelt om een relatie aan te houden hoewel die persoon je vertrouwen niet waard is.

Wanneer je die zelven overwint, kun je misschien een manier vinden waarop je die persoon directer kunt confronteren met oneerlijkheid en misschien kan dit de dynamiek van de relatie veranderen, misschien ook niet. Als mensen oneerlijk zijn, hebben ze vanzelfsprekend heel grote psychologische problemen en als ze niet aan een probleem willen werken, dan kun je het beste uit die relatie stappen en iemand loslaten. Maar het is zeker de moeite waard om eerst te proberen of je iemand kunt helpen om die neiging te overwinnen, maar om dat volledig te kunnen, moet je eerst jouw eigen reactiepatronen op die situatie overwinnen. Met andere woorden, je moet de neiging overwinnen om iemand te willen veranderen om een bepaald gevoel in jou te vermijden. Dan kun je hier neutraal in staan en dan kun je ook veel gemakkelijker de beslissing nemen of je die relatie wilt aanhouden of niet.