Corruptie in Oekraïne

 

Vraag: In de landen van de voormalige Sovjet-Unie betekent het overtreden van de wet voor sommige mensen bijna dat je een bepaalde superioriteit hebt ondanks allerlei soorten straf. Voor die mensen is iemand omkopen met steekpenningen bijna hetzelfde als het winnen in een wedstrijd. Veel mensen zijn blij als ze erin slagen de wet te overtreden om een aantal van hun problemen op te lossen. Welke vooruitzichten hebben gewone Oekraïners gezien de omstandigheden om hun wereldbeeld te veranderen, om het juridische nihilisme en het initiëren van corruptie op te geven?

Vraag 2: Ik ben geboren en woon in Oekraïne. Ik zie enorm veel corruptie in dit land en een aanzienlijke kloof tussen de autoriteiten en de mensen. Ik weet dat stelen in de Sovjet-Unie erg ontwikkeld was. Mensen stalen overal in de bedrijven waar ze werkten. Ik denk dat corruptie niet iets onaanvaardbaars is voor de bevolking van Oekraïne. Hoe kan Oekraïne zich ontdoen van het waarnemingsfilter dat diefstal als iets normaals en acceptabels wordt beschouwd?

Antwoord van Geascendeerde Meester Moeder Maria, 2022 – Webinar voor Oekraïne

We hebben dit in onze dictaten besproken, maar ik zeg nogmaals dat het hierop neerkomt: er moet een verandering in het bewustzijn plaatsvinden zodat mensen zich realiseren dat jij, wanneer je steelt of je bezighoudt met corruptie, steelt van het geheel, steelt van het collectief. Er moet het gevoel komen dat: “We zitten hier samen in en niet iedereen is uit op iets voor zichzelf.” En dit heeft de potentie om zich na de oorlog in grotere mate te ontwikkelen, omdat dit voor veel mensen zo’n schokkende ervaring is geweest.

Men is zich er misschien van bewust dat we voor de taak staan om de natie weer op te bouwen. We kunnen corruptie niet toestaan, we kunnen niet toestaan dat mensen stelen en we kunnen zelfs niet toestaan dat oligarchen of andere hooggeplaatste zakenmensen stelen van het land en van de mensen. Ik zeg niet dat dit een gemakkelijke overgang is, maar een overgang die mogelijk is en die andere landen hebben doorgemaakt.