Hoe mensen hun Ervaring van het Leven veranderen

 

Hoe veranderen we onze Ervaring van het Leven? Aangezien onze huidige levenservaring wordt beïnvloed door ons huidige wereldbeeld, betekent het veranderen van de ervaring dat ook ons wereldbeeld verandert of wordt verruimd.

De Psychologie van het Hogere Bewustzijn berust op een wereldbeeld dat waarschijnlijk verschilt van alles wat je hebt gehoord toen je opgroeide. De essentie van deze visie is dat planeet Aarde een soort onderwijsinstelling is.

Hoe, wanneer, waarom en door wie deze onderwijsinstelling tot stand is gebracht, doet er op dit moment niet toe. Het belangrijkste om in dit stadium van je studie erover na te denken is dat de aarde is ontworpen om ons ervaringen te geven die ons helpen ons bewustzijn op steeds hogere niveaus te brengen.

Er zijn twee manieren waarop jij je bewustzijn kunt veranderen in klaslokaal Aarde:

• De onbewuste manier is dat je fysieke omstandigheden je iets leren. Dit gebeurt vaak omdat die omstandigheden niet overeenstemmen met jouw wereldbeeld. Daardoor sta je voor de keuze of jij je wereldbeeld verandert of dat je dezelfde omstandigheden blijft ervaren. Dit kun je de Harde Leerschool noemen en de klappen zullen steeds harder worden totdat je de les leert.
• De bewuste manier is dat je bewust op zoek gaat naar de lessen die je moet leren. Je stelt je geest open voor nieuwe ideeën die iets kunnen verklaren wat je huidige wereldbeeld niet kan uitleggen. Je gaat actief op zoek naar wat jouw reactie op omstandigheden op de wereld zegt over jouw onderbewuste programma’s. Vervolgens probeer je die programma’s te veranderen om je Ervaring van het Leven bewust te verbeteren. Dit zou je de School van Hoger Bewustzijn kunnen noemen.

Een andere manier om de functie van klaslokaal Aarde te beschrijven is dat je zegt dat het werkt als een intelligente spiegel. Deze spiegel presenteert jou – en je groep mensen, zelfs de mensheid als geheel – fysieke omstandigheden en situaties die reflecteren wat wij met onze geest hebben uitgezonden.

Vanzelfsprekend zal dit idee in eerste instantie in strijd lijken met wat je werd verteld toen je opgroeide. Maar bij nader inzien is het eigenlijk niet veel anders:

• Je bent waarschijnlijk blootgesteld aan een of andere religie of spirituele leer. Vrijwel alle religieuze of spirituele leringen op aarde bevatten het volgende idee: Doe niet aan anderen wat jij niet wilt dat anderen jou aandoen. Dit kan gemakkelijk worden veranderd in: Wat je andere mensen ook aandoet, zal de kosmische spiegel naar jou reflecteren.
• Je bent waarschijnlijk blootgesteld aan het wetenschappelijk materialisme dat zegt dat de wereld werkt volgens natuurwetten en één daarvan is oorzaak en gevolg. Dit zou zo geïnterpreteerd kunnen worden dat als wat je met je geest uitzendt de oorzaak is, dat wat je terugkrijgt van het universum het gevolg is. (Uiteraard roept dit vragen op en die zullen we in de volgende sectie bekijken).

Om het wat minder abstract te maken: bedenk dan eens dat er twee groepen mensen in meerdere delen van de wereld zijn die al generaties lang, zelfs al eeuwen of millennia, in een voortdurend conflict verwikkeld zijn. Die twee groepen mensen hebben allebei dezelfde manier van denken, namelijk dat zij hun wereldbeeld willen beschermen. Ze voelen zich gauw beledigd als ze het gevoel hebben dat hun wereldbeeld wordt bedreigd en ze zijn bereid om agressieve daden te plegen om die dreiging uit te schakelen.

Is het heel vergezocht om dan te zeggen dat die twee groepen voor elkaar als leraar dienen op de Harde Leerschool? De allereerste les op deze school hebben ze nog niet geleerd, namelijk dat de kosmische spiegel naar je zal reflecteren wat jij ook maar projecteert. In dit geval gebruikt de spiegel gewoon een andere groep mensen om dit te reflecteren. De bedoeling is dat beide groepen de kans krijgen om te leren dat dit tot in het oneindige kan doorgaan of totdat zij hun aanpak veranderen en anderen gaan behandelen zoals zij willen dat de spiegel hen behandelt.

Als je zegt dat het universum reageert op wat je met je gedachten uitzendt, dan daag je natuurlijk wel een van de fundamentele aannames van zowel het meeste religieuze als het materialistische wereldbeeld uit, namelijk dat er geen verband bestaat tussen je gedachten en de buitenwereld:

• Religies zeggen dat de wereld is geschapen door een God en dit betekent dat je niet de macht hebt om er iets aan te veranderen.
• Het materialisme zegt dat de wereld is geschapen door natuurwetten die zuiver mechanisch werken en dat betekent dat je bewustzijn de materialistische processen niet kan beïnvloeden. Het materialisme zegt zelfs dat je gedachten pas heel laat in het scheppingsproces zijn ontstaan omdat je geest volledig door je fysieke brein wordt gevormd.

Laten we verder gaan en nagaan of de bewering dat er een ondoordringbare muur is tussen geest en materie echt steek houdt.

 

De wereld is gemaakt van energie – en dat geldt ook voor je geest