Onthechting versus apathie

 

Vraag: Vraag voor Gautama Boeddha of een andere meester. Kun je het verschil aangeven tussen onthechting, apathie en een neutrale bewustzijnsstaat?

Antwoord van de Geascendeerde Meester Gautama Boeddha – webinar Pasen 2023:

Onthechting is gewoon een ander woord voor een neutrale bewustzijnsstaat. Wat betekent het om neutraal te zijn? Dit betekent dat niets je in een bepaalde richting kan trekken. Je kunt keuzes maken om je aandacht op bepaalde richtingen te vestigen, maar er is niets wat je die kant optrekt. Waarom trekt er niets aan jou? Omdat je nergens aan gehecht bent. Hoe komt dat? Omdat je geen gescheiden zelf, een onderbewust zelf, hebt dat een bepaalde uitkomst wil of iets op aarde wil voorkomen. Apathie is natuurlijk dat je passief bent, je gedachten zijn passief.

Misschien moeten we een stapje naar achteren doen en kijken naar wat ik vijfentwintighonderd jaar geleden heb gezegd, wat Jezus tweeduizend jaar geleden heeft gezegd, en wat wij tegenwoordig zeggen. Het is waar dat sommige boeddhisten, vooral als je kijkt naar de leringen die vijfentwintighonderd jaar geleden werden gegeven tijdens mijn incarnatie als Gautama Boeddha, die zo hebben geïnterpreteerd dat je eigenlijk apathisch wordt als je onthechting, gelukzaligheid, Samadhi, Nirvana, hoe ze het ook noemen, bereikt. Je geeft nergens om op aarde. Je wilt niets doen en zodoende trek jij je terug uit de samenleving en zit je in een klooster of een grot en mediteer je op God, omdat je om niets op de wereld iets geeft. Dit is een verkeerde interpretatie van wat ik onderwees, van wat Jezus onderwees, van wat wij tegenwoordig onderwijzen.

Je kunt in principe zeggen dat jij een spiritueel wezen bent, jouw IK BEN Aanwezigheid is een spiritueel wezen. Je IK BEN Aanwezigheid is in het geascendeerde rijk, of liever, het is geen geascendeerde meester, maar hij bevindt zich wel in het spirituele rijk, dus jouw IK BEN Aanwezigheid kan het spirituele rijk ervaren. Waarom zou hij dan een deel van zichzelf, de Bewuste Jij, naar een wereld van vorm sturen en in het bijzonder een planeet zoals de aarde. Waarom?

Jouw IK BEN Aanwezigheid heeft je niet naar de wereld gestuurd om een spirituele ervaring te krijgen, omdat hij die wel in het spirituele rijk kan krijgen, hij stuurde je dus naar de wereld om de wereld te ervaren, maar hoe ervaar je de wereld als je in een grot in de Himalaya zit te mediteren op God en de wereld negeert? Dat is niet de reden waarom jij bestaat, waarom jij op de wereld bent. Je bent op de wereld om ervaringen op te doen, ook om dingen te doen, maar je bent natuurlijk actief op de wereld. Als de IK BEN Aanwezigheid de wereld niet wilde ervaren, waarom zou hij dan de moeite nemen om een deel van zichzelf in een fysiek lichaam te hebben? Trek dat deel terug en concentreer je op de groei in het spirituele rijk, iets wat je natuurlijk doet na de ascensie, maar je begrijpt mijn punt wel.

De bedoeling van geïncarneerd zijn is dat je deel uitmaakt van de onderling afhankelijke oorsprongen die de wereld is. Je hebt ervaringen, je doet dingen, je toont een voorbeeld aan andere mensen dat jij de gehechtheid aan de wereld kunt overwinnen, daardoor kun je op de wereld zijn en er vrede mee hebben. Hoe sta je in de wereld en heb je er toch vrede mee? Door je gehechtheden te overwinnen, door in een neutrale gemoedstoestand te komen.

Maar neutraal zijn betekent niet dat je niets doet. Je kunt meedoen aan een activiteit terwijl je in een neutrale gemoedstoestand bent. Het betekent alleen dat je het anders beleeft. Je kunt er echt van genieten, maar als je in een gemoedstoestand verkeert waarin je gehecht bent aan iets, kun je er niet echt van genieten dat je meedoet aan een activiteit omdat jij je altijd concentreert op de uitkomst. Totdat de uitslag bekend is, kun je niet echt genieten van de activiteit. Dit is het goede oude gezegde dat het niet om de bestemming gaat maar de reis, niet het resultaat maar het proces. Wanneer je in een neutrale gemoedstoestand komt, kun je genieten van het proces van geïncarneerd zijn, ondanks de resultaten die er wel of niet zijn behaald. Je zit niet in een van de drama’s van wat er wel of niet zou mogen gebeuren of een van de epische drama’s van wat er wel of niet zou mogen gebeuren op de wereld. Maar je bent niet apathisch, je bent niet inactief, je zit niet alleen maar te niksen.