Durf aan de kerk te twijfelen

Dus, zoals we eerder gezegd hebben, durf iets wat onomstotelijk vaststaat, in twijfel te trekken. Onderzoek wat niemand anders heeft willen onderzoeken. Onderzoek waarom het Engelse volk een kerk heeft die al eeuwen lang bestaat, maar iedereen die bereid is er eerlijk naar te kijken, kan zien dat die niet aan de spirituele behoeften van de meeste mensen tegemoetkomt.

Je zou je kunnen afvragen of die ooit aan hun spirituele behoeften voldaan heeft, maar dat is van minder belang. Wat belangrijk is, is dat je ongetwijfeld kunt inzien dat die niet aan hun tegenwoordige behoeften tegemoetkomt. En dus als de kerk niet in de behoeften van mensen voorziet, waarom houden we die kerk in haar huidige vorm dan nog in stand in plaats van die te veranderen? Waarom, mijn geliefden?

Als je op straat loopt en je voelt plotseling dat je een steentje, een klein steentje, in je schoen hebt dat jou pijn doet, hoeveel stappen doe je dan nog voor je besluit je schoen uit te doen en dat steentje te verwijderen? Dus welke waanzin verhindert dan dat een heel volk opstaat en verandering eist, zodat er een kerk komt die aan hun spirituele behoeften in deze tijd kan voldoen? Dit is toch de vorm van waanzin die ook ervoor heeft gezorgd dat het volk niet zag dat de keizer geen kleren aanhad. En kunnen jullie niet inzien dat die vorm van waanzin totaal onecht is? Die wordt gebaseerd op een illusie en zodoende hoeft er alleen maar een jongetje te komen die het durft uit te roepen, zodat iedereen plotseling ontwaakt uit de illusie en kan zien wat al die tijd al duidelijk te zien was.

En daarom zien jullie niet in dat slechts een klein aantal mensen, als ze de vraag blijven stellen, een impuls kan opbouwen. En zeker als steeds meer mensen uit de top tien procent van de spirituele mensen in Groot-Brittannië de kerk vragen blijven stellen, het dan niet lang zal duren voor het nationale gewaarzijn verschuift en mensen wakker worden en beseffen dat het totale onzin is dat wij een kerk in stand houden die aan niemands behoeften voldoet.

Jullie weten allemaal dat de katholieke kerk in Amerika een zeer traumatische periode heeft doorgemaakt met de publiciteit rondom het seksueel misbruik door priesters. Nu, ik moet zeggen dat als de Church of England niet aan een serieuze transformatie begint, er dan ook veel schandalen in deze kerk aan het licht zullen komen. Want er is veel corruptie en onchristelijk gedrag onder de oppervlakte gaande. Toch hoop ik dat dit allemaal getranscendeerd kan worden, maar ik moet wel zeggen dat als het gesloten systeem niet heel snel geopend wordt, het dan van binnenuit begint af te brokkelen en het gedrag van kerkofficials de doodsklap aan dit instituut toebrengt. En als dat schandaal of die schandalen wel naar boven komen, dan is het niet realistisch te geloven dat de kerk het in feite kan overleven. Want de mensen zullen hun geloof in het instituut verliezen en dan gaan we verder dan het potentieel om het instituut te transformeren en vernieuwen en moet dat instorten en door iets anders worden vervangen. Maar dit is zeker een mogelijkheid. Maar ik zou er de voorkeur aan geven om het instituut enigszins te vernieuwen.

Dit is een deel van een langere lering. Het hele dictaat kun je hier lezen.