De noodzaak van een fysieke goeroe

 

Vraag: Is de traditionele goeroe-chela-relatie zoals beschreven in Autobiografie van een Yogi iets waar we tegenwoordig ook naar op zoek moeten gaan? Aan de ene kant hebben de meesters gezegd dat we in de eerste plaats het innerlijke contact met de geascendeerde meesters moeten cultiveren, maar aan de andere kant heb ik ervaren dat het heel moeilijk is om uit mijn huidige waarnemingsfilter te stappen zonder directe begeleiding van buitenaf. Opmerkingen?

Antwoord van de Geascendeerde Meester Jezus – webinar Pasen 2023:

Dit moet een individuele overweging zijn. Je kunt een paar dingen in het algemeen overwegen en zeggen dat de traditionele goeroe-chela-relatie berust op het typisch Indiase model, waarbij iemand die een bepaald bewustzijnsniveau bereikt, begint met lesgeven, een ashram koopt en er mensen komen die verblijven in de ashram, helpen om de ashram te leiden. Een paar mensen financieren de ashram misschien en hij kan daar evenementen organiseren waar mensen van buiten op af komen, maar meestal geeft hij les of gaat hij persoonlijk met de studenten om. En het voordeel hiervan is natuurlijk dat de leraar tijd heeft voor persoonlijk contact met de leerlingen. Het nadeel is dat hoe ontwikkeld de leraar ook is, hij vanwege de tijd en ruimte slechts met een beperkt aantal studenten persoonlijk contact kan hebben. Ook al had ik meer dan twaalf discipelen toen ik geïncarneerd was als Jezus, zat er wel een limiet aan het aantal waarmee ik voortdurend persoonlijk kon communiceren.

In de huidige tijd zijn er heel veel mensen klaar om te ontwaken en het spirituele pad te volgen. En er zijn veel meer mensen die klaar zijn om het pad te volgen dan goeroes persoonlijk studenten kunnen aannemen. Allereerst zijn er maar een beperkt aantal mensen die wij, vanuit het geascendeerde rijk, gekwalificeerde goeroes zouden noemen, want er zijn ook een aantal valse goeroes of in ieder geval goeroes die niet in contact staan met het geascendeerde rijk en met ons samenwerken. Aangezien er maar een beperkt aantal gekwalificeerde goeroes is, voelen veel studenten zich aangetrokken tot de niet gekwalificeerde goeroes. En daarom richten we ons erop om een pad te bieden waarop je geen persoonlijk contact met een goeroe hoeft te hebben, omdat we je zoveel mogelijk geven om het pad zelf te kunnen bewandelen.

Vanuit dit algemene perspectief kun je zeggen dat de traditionele Indiase goeroe-chela-relatie als het ware achterhaald is door het succes van het spirituele pad of het spirituele ontwaken omdat er simpelweg niet genoeg goeroes zijn voor het aantal studenten. Maar dit wil niet zeggen dat het geen goed model is, wanneer je een gekwalificeerde goeroe hebt die natuurlijk een bepaald niveau van hoger bewustzijn heeft bereikt. Dit hoeft niet het allerhoogste bewustzijn voor een goeroe te zijn om waardevol te zijn, want zoals we al zeiden, wanneer de student klaar is, verschijnt de leraar, maar je kunt het ook omdraaien en zeggen dat er op elk niveau van het spirituele pad een goeroe is die gekwalificeerd is om studenten op dat niveau les te geven, en als het een goede goeroe is, zal hij hen helpen om op een hoger niveau te komen waarna ze een hogere goeroe of hogere leer kunnen vinden. Of dat ze zelfvoorzienend kunnen worden en zelfstandig het pad kunnen bewandelen.

Als je persoonlijk de behoefte voelt om een fysieke goeroe te vinden, moet je er zeker naar op zoek gaan en je intuïtie gebruiken. En als je er een vindt, maak dan gebruik van die goeroe. Maar sluit jezelf niet op in de ruimte door te denken dat je loyaal moet zijn aan de goeroe en die goeroe de rest van je leven te volgen. Wees gevoelig voor je innerlijke leiding die je zou kunnen vertellen dat je naar andere plaatsen moet gaan. Je moet je er ook van bewust zijn dat Master MORE heeft gezegd: “Als de goeroe een mier is, luister dan naar hem”. Ieder die je ontmoet, kan in zekere zin je goeroe zijn, tenminste om je te helpen iets bij jezelf te zien en zelfs als dat maar één ding te zien, dan is dat nog steeds waardevol. Sluit jezelf niet op in de gedachtegang dat je een of andere goeroe moet vinden die eruitziet als een goeroe of zelfs maar de innerlijke kwalificaties heeft om goeroe te zijn, want je kunt nog steeds op veel andere manieren leren. Je kunt met mensen praten waarmee je goed kunt praten en net zo goed of misschien beter feedback krijgen over je eigen psychologische problemen dan een goeroe.