Beleggen versus speculeren: Wat is het verschil?

 

Vraag: Kan Saint Germain commentaar geven op zijn uitspraak dat geld niet mag worden gebruikt om meer geld te verdienen in de economie van de Gouden Eeuw? Betekent dit dat leningen rentevrij moeten zijn? Meer in het algemeen, welk soort investeringen zijn het meest afgestemd op de Gouden Eeuw?

Antwoord van de Geascendeerde Meester Saint Germain – Webinar: Een spiritueel persoon zijn in een chaotische wereld

Zakenmensen zeggen dat de eerste miljoen dollar verdienen het moeilijkste is. Als je eenmaal het eerste miljoen hebt, zal het geld zelf geld gaan verdienen, zonder dat je er zelfs werk voor hoeft te doen of je aandacht erop te richten en dan stapelt het geld zich op, het bouwt vanzelf op. En dit is de economie die de gevallen wezens hebben opgezet, waardoor je geld kunt verdienen zonder er iets voor te doen, zonder een uitvinding te hoeven doen of het leven te dienen. Dan vermenigvuldig jij je talenten niet, want je probeert niet het leven te verheffen, maar alleen jezelf door geld te verdienen.

Dit heeft veel gevolgen, laten we bijvoorbeeld eens kijken naar de aandelenmarkt. Oorspronkelijk was het hele idee van een aandelenmarkt, een manier voor een bedrijf om kapitaal aan te trekken om het bedrijf uit te breiden zonder naar een bank te hoeven gaan om een lening te krijgen. Het bedrijf maakt bepaalde stukjes papier die aandelen in het bedrijf zijn. Ze verkopen die aan mensen en mensen kopen de aandelen omdat ze hopen dat ze meer geld gaan verdienen wanneer het bedrijf dat geld gebruikt om uit te breiden. In ruil daarvoor belooft het bedrijf de aandeelhouders een bepaald dividend per aandeel uit te keren. Hoe meer aandelen mensen hebben, hoe meer ze uitbetaald krijgen, maar de hoogte van het dividend per aandeel hangt af van de winst die het bedrijf maakt. Dit is, zelfs in de Gouden Eeuw, een rechtmatige investering. Het is zelfs legitiem voor de mensen die de aandelen kopen, omdat ze het bedrijf helpen om uit te breiden en het bedrijf een product zal of een dienst zal leveren dat vervolgens de klanten ten goede komt, enzovoort.

De gevallen wezens hebben kunstmatig een laag over de aandelenmarkt heen gelegd, omdat ze nu geen aandelen verhandelen op basis van het dividend dat ze verwachten te krijgen, maar op basis van de veronderstelling dat de aandelenkoersen zullen stijgen, zodat ze in de toekomst de aandelen dus kunnen verkopen voor meer geld dan ze ervoor hebben betaald. Dit is speculatie. Aandelen kopen om dividend te krijgen is een investering. Aandelen kopen om ze tegen een hogere prijs te verkopen, ongeacht de door het bedrijf betaalde dividend, is speculatie.

Speculatie is en kan alleen maar een piramidespel zijn. Kijk naar de beurs. Je kunt tientallen jaren terugkijken. Je kunt zien op welk niveau de New York Stock Exchange vijftig jaar geleden stond en wat het niveau nu is. Hoewel er wat ups en downs zijn geweest, kun je zien dat de algemene trend is dat ze is gestegen. Maar vraag jezelf dan eens af hoe het komt dat aandelenkoersen kunnen blijven stijgen.

Dat kan slechts op één manier, omdat er voortdurend nieuwe mensen de aandelenmarkt betreden en aandelen kopen. En al die mensen kopen de aandelen niet vanwege het dividend dat wordt uitbetaald; ze kopen de aandelen om te speculeren dat de aandelenkoers zal blijven stijgen; op een dag zullen de aandelen dus meer waard zijn dan zij ervoor betaald hebben. En in Amerika is het al een tijdje zo dat de pensioenregelingen van mensen worden gebruikt om ze te investeren op de aandelenmarkt om mensen zogenaamd een hoger rendement te geven. Maar dit is een piramidespel en je weet wat de basis is van een piramidespel. Zolang je nieuwe mensen kunt aantrekken die zich inkopen, kunnen degenen aan de top geld blijven verdienen. Maar als je op een punt komt waarop je geen nieuwe mensen aantrekt, stort de hele piramide in. En dit kan en moet op een gegeven moment gebeuren met de aandelenmarkt.

Hetzelfde geldt voor andere vormen van speculatie, zoals je nu ziet; de enorme speculatie en winst behalen op de energiemarkt en uit voedsel en grondstoffen. Consumenten over de hele wereld betalen veel meer voor energie, veel meer voor basisbehoeften dan ze zouden betalen als deze speculatie er niet was. Dan verleen geen dienst aan het leven. Dit is een kleine elite die profiteert van de meerderheid van de bevolking. Vanzelfsprekend kan dit niet doorgaan in de Gouden Eeuw. Hetzelfde kan gezegd worden over leningen en rente. In de Gouden Eeuw zullen banken geen leningen verstrekken door geld uit het niets te halen en rente in rekening te brengen en vervolgens dat geld aan te bieden. In plaats daarvan zullen er andere manieren komen om krediet te verstrekken in de vorm van een investering in de samenleving. Voor de groei van de samenleving kun je particulieren of bedrijven krediet geven.

Zoals ik al eerder heb gezegd, is de richtlijn voor de economie van de Gouden Eeuw in wezen dat je een dienst verleent door een product te leveren, een uitvinding te doen of een nieuw idee naar voren te brengen, of andere mensen op verschillende manieren te dienen. Dit kan zoiets eenvoudigs zijn als het knippen van het haar. Je produceert geen product, je doet geen nieuwe uitvinding, maar de mensen kunnen hun eigen haar niet knippen, dus je levert een dienst en het is legitiem om hier geld aan te verdienen. Dit wordt de leidraad voor de economie van de Gouden Eeuw.

En dit soort investeringen die alleen mensen die al geld hebben, kunnen doen, zullen door de samenleving gewoon worden tegengehouden omdat de samenleving zal inzien dat het ten koste gaat van de bevolking en de hele economie. Het verlaagt in feite het niveau van de hele economie. Als je de top 2% van de Verenigde Staten niet had toegestaan om meer dan 90% van de rijkdom te vergaren, zou de Amerikaanse economie op een veel hoger niveau staan omdat het gemiddelde inkomen, de gemiddelde levensstandaard, aanzienlijk hoger zou zijn geweest dan tegenwoordig.