De ramp in Seoul – Itaewon

 

Vraag: De vraag gaat over de ramp in Seoul – Itaewon veroorzaakt door het gedrang tijdens Halloween in Zuid-Korea. In totaal werden 158 mensen – 132 Koreanen en 26 buitenlanders – doodgedrukt en meer dan 100 mensen raakten gewond toen een menigte zich die avond verzamelde in een smal steegje in Itaewon, Seoul. De meeste slachtoffers waren jongeren in hun tienerjaren tot ongeveer dertig jaar, en veel van hen waren daar voor het Halloweenfestival.

De regering heeft geen oprechte excuses aangeboden aan de families van de slachtoffers en mensen van deze ramp, hoewel de politie en de stad Seoul geen passende maatregelen hadden genomen om rampen op voorhand te voorkomen. Die lijkt zich meer te concentreren op drugscontrole en de veiligheid van de nieuwe president in plaats van de veiligheid van mensen.

De ramp was een grote schok voor het Koreaanse volk, net als de ramp met de veerboot Sewol waarbij in 2014 304 mensen om het leven kwamen. Wat vind je van de ramp in Seoul met Halloween?

Antwoord van de Geascendeerde Meester Moeder Maria – Webinar: Een spiritueel persoon zijn in een chaotische wereld

We hebben de veerbootramp besproken en wat we toen zeiden, geldt ook hiervoor. Zelfs aan de vraag en door de reactie van mensen, zie je dat het Koreaanse volk nog niet helemaal de stap heeft genomen die nodig is in een democratische natie. Je moet je realiseren dat de overheid mensen bepaalde vrijheden moet geven in een democratische natie. Natuurlijk moet de overheid voorzorgsmaatregelen nemen, maar je kunt niet alles beheersen. Mensen moeten de vrijheid hebben om zich in menigten te verzamelen en de politie kan niet overal aanwezig zijn om elk aspect hiervan te beheersen. Daarmee zeg ik niet dat ze de ramp niet hadden kunnen voorzien en andere maatregelen hadden kunnen nemen, maar er zit een grens aan wat je van de autoriteiten mag verwachten. Je moet erkennen dat het Koreaanse volk een stap verder moet gaan en meer verantwoordelijkheid moet nemen voor haar eigen situatie in plaats van te verwachten dat de regering voor het volk zorgt en de regering de schuld geeft wanneer er iets misgaat.

Wat hier gebeurde, was een typisch voorbeeld van wat er kan gebeuren wanneer mensen worden overweldigd door een collectieve groepsgeest. En dit gebeurt vooral bij mensen die niet voldoende zelf een sterk genoeg gevoel van individualiteit hebben. Als je een spirituele student bent, zou je dit soort menigten onder alle omstandigheden willen vermijden, omdat je weet dat een menigte inherent onvoorspelbaar is en dat er dingen kunnen gebeuren die je niet kunt beheersen en waar je niet aan kunt ontkomen. Overal ter wereld veel zie je andere voorbeelden van een menigte die plotseling in paniek raakt. Je hebt veel andere voorbeelden gezien van mensen die doodgetrapt werden omdat een menigte in paniek raakte en plotseling in beweging kwam terwijl de mensen probeerden weg te komen en daarbij andere mensen vertrapten.

Dit gebeurt vooral in landen die niet voldoende individualiteit bezitten. En daarom worden nog steeds veel mensen in die landen beïnvloed door de massageest, en reageert de menigte dan als één geheel. En de gedachten van de meeste mensen in de menigte worden overgenomen door deze paniek en ze gaan allemaal dezelfde richting op, ongeacht de gevolgen.

En het feit dat je van een dergelijke situatie zegt: “O, dit was niet de schuld van de mensen, de autoriteiten hadden dit moeten voorkomen”, toont ook dit gebrek aan individualiteit en gevoel voor individuele verantwoordelijkheid aan. Nogmaals, de autoriteiten hadden misschien iets kunnen doen. Maar er zit een grens aan wat een democratische regering kan doen voordat de mensen de regering de schuld gaan geven voor het inperken van hun vrijheden.