Criminaliteit in het Tijdperk van Hoger Bewustzijn

Er zal een moment komen (naarmate we veel verder komen in het Tijdperk van Hoger Bewustzijn) waarop criminaliteit gewoon zal verdwijnen. Waarom zou je iets van iemand anders moeten stelen als je een basisinkomen hebt waarmee je jezelf materieel kunt onderhouden en als je een gevoel van zingeving en richting hebt en je de vrijheid hebt om jezelf creatief te uiten (of de vrijheid hebt om onder een boom te zitten en niets te doen)?

Als je gezonde kennis hebt van psychologie, waarom zou je dan drugs nodig hebben om aan de wereld te ontsnappen? Stel je eens voor hoe ongelofelijk veel geld drugs en de drugshandel het rechtssysteem van de wereld opslokt: hoeveel mensen hierdoor in de gevangenis zitten, hoeveel dit de samenleving kost, hoeveel het kost om de mensen die verslaafd zijn te behandelen, enzovoort. Stel je voor dat dit allemaal verdwijnt. Dit zal natuurlijk ooit gebeuren. In de beginfase, zeker in de komende decennia, zal er nog wel sprake zijn van criminaliteit. Hoe gaat de samenleving daar dan mee om?

Waarom zal er criminaliteit bestaan? Eigenlijk alleen omdat het enige tijd zal duren om een nieuw onderwijssysteem te implementeren dat kinderen over hun psyche zal onderwijzen. Er zullen veel volwassenen zijn die daar geen onderwijs in hebben genoten en je kunt niet verwachten dat zij zich allemaal hierin willen verdiepen. Er zullen nog steeds mensen in een lagere bewustzijnsstaat zijn en criminaliteit zien als de enige manier om te krijgen wat ze willen. Dat betekent natuurlijk dat er een politiekorps moet zijn. Deze mensen zullen door de politie worden opgepakt en voor het gerecht worden gebracht.

Hoe gaat dit systeem werken? Wanneer deze veranderingen binnen een relatief korte tijd worden doorgevoerd, zul je een verandering zien omdat het rechtssysteem niet meer straf zal opleggen, want wat is eigenlijk het nut van straffen? Is dat niet een tamelijk wanhopige poging om andere mensen af te schrikken om de criminaliteit in te gaan, en de samenleving een beter gevoel te geven, zodat de burgers die geen misdaad plegen, het gevoel kunnen krijgen dat degenen die dat wel doen, op zijn minst worden gestraft? Wanneer je dit niet meer doet, realiseer jij je dat mensen van nature vrije wil hebben en als ze niet geïnteresseerd zijn om aan hun psyche te werken, dan kan de samenleving hen niet dwingen dit te doen zolang ze zich aan de wet houden.

Wanneer iemand de wet overtreedt en daardoor het geheel schaadt door duidelijk asociaal gedrag, dan heeft de samenleving het recht om te zeggen dat je er niet meer aan ontkomt om naar je eigen psyche te kijken en alles te doen wat nodig is om de bewustzijnsstaat te overwinnen die ervoor heeft gezorgd dat je een misdaad hebt gepleegd. Je zult zien dat er in het begin een zekere dwang nodig zal zijn om criminelen een psychologische behandeling te laten ondergaan. Gaandeweg zal er steeds minder dwang te hoeven worden gebruikt omdat ze gewoon een keuze krijgen. Zullen ze een traditionele vorm van straf krijgen zodat ze in de gevangenis in moeten en niets te doen hebben, of zullen ze een positiever proces ingaan dat hen daadwerkelijk kan helpen om sneller vrij te komen en daardoor een constructiever leven te leiden?

Natuurlijk zal het zo zijn dat je in plaats van te zeggen dat mensen tien jaar in de gevangenis moeten zitten, zegt dat mensen een behandeltraject moeten ingaan. Wanneer de mensen die verantwoordelijk zijn voor dit proces oordelen dat iemand klaar is om opnieuw deel te nemen aan de samenleving, zal hij natuurlijk worden vrijgelaten en hulp krijgen om opnieuw te integreren in de samenleving of een positieve manier te vinden om in zijn eigen onderhoud te voorzien.

Misschien zal zelfs de invoering van het basisinkomen veel mensen ervan weerhouden om de criminaliteit in te gaan, of het hen in ieder geval gemakkelijker maken om uit de criminaliteit te stappen omdat ze na de gevangenis of het behandelingsproces kunnen besluiten een opleiding te volgen in plaats van op straat te lopen zonder baan en de mogelijkheid hebben om een baan te krijgen omdat niemand iemand aanneemt die in de gevangenis heeft gezeten. Er kan een verandering komen omdat de samenleving ziet dat mensen die in de criminaliteit zijn beland en het behandelingsproces hebben doorlopen, een tweede kans verdienen. Ineens zouden veel mensen deze mensen willen helpen om hun leven op het rechte spoor te houden en dit kan zeer, zeer ingrijpende veranderingen in de samenleving teweegbrengen.