In het kort wat ideeën over ideologie

 

Van ideologie naar de praktijk
Enkele van de meest geavanceerde wetenschappers en filosofen hebben al een ommezwaai gemaakt, maar steeds meer mensen – miljoenen mensen – zijn bereid om dit te omarmen en te eisen dat die ommezwaai niet alleen op wetenschappelijk gebied wordt gemaakt, maar ook in de samenleving in het algemeen zodat samenlevingen beseffen dat de tijd van ideologieën voorbij is. De tijd van theorieën hebben, is voorbij. De tijd van politieke partijen die zeggen dat de samenleving op een bepaalde manier zou moeten werken, is voorbij. Het is tijd om gewoon te kijken naar: “Wie zijn wij? Hoe werken we? Wat werkt voor ons? Wat geeft ons een goed gevoel? Waar worden mensen blij van? Dan baseren we daar onze samenleving op. Niet op een fantasierijke theorie over hoe wij zouden moeten werken of hoe het universum zou moeten werken.”

Dit zou een kwantumsprong zijn die verder gaat dan je in de afgelopen duizenden jaren hebt gezien. Je zou zelfs kunnen zeggen dat zelfs de Griekse filosofen gevangenzaten in het verlangen om in gedachten een theorie te bedenken over hoe de wereld werkt. Heel veel filosofen, veel mensen met politieke ideologen, zijn door de eeuwen heen verstrikt geraakt in de neiging om te denken dat je door de omstandigheden die je op de materiële wereld ziet, een theorie voor de materiële wereld kunt verzinnen over hoe het universum werkt.

We kunnen de huidige omstandigheden op de materiële wereld niet gebruiken om uit te leggen hoe het universum werkt. Het doel van het Tijdperk van Hoger Bewustzijn is een samenleving te vormen waarin de materiële omstandigheden, de materiële welvaart, heel veel hoger ligt dan nu. Hoe kun je die tijd ooit manifesteren als je naar de huidige omstandigheden kijkt en denkt dat deze omstandigheden kunnen verklaren hoe het universum werkt? Je moet tot de erkenning komen dat de huidige omstandigheden niet natuurlijk zijn en niet worden bepaald door de natuurwetten. Ze zijn niet onvermijdelijk. Ze zijn niet onoverkomelijk.

Ze worden door het collectieve bewustzijn gevormd. Als we het collectieve bewustzijn verhogen, kunnen we veel materiële omstandigheden veranderen waarvan de mensen tegenwoordig denken dat ze niet kunnen worden veranderd. Wanneer we het universum willen verklaren op grond van de huidige omstandigheden, dan sluiten we ons in gedachten af voor de visie die ons en de aarde verder zou kunnen brengen dan de huidige omstandigheden en ons zou kunnen helpen om een betere tijd te creëren.

Hoe had de moderne tijd kunnen er kunnen komen als je er volledig van overtuigd was gebleven dat de enige manier was dat je een vorm van mechanisch werk verricht; dat je een dier gebruikt om een ossenkar te trekken of hem rond te laten lopen in een apparaat dat een een wiel rondpompt dat water pompt? Dat kon alleen maar omdat er een sprong in bewustzijn kwam, omdat sommige mensen bereid waren verder te kijken dan de huidige omstandigheden en zeiden: “Er is iets beters mogelijk. Het is mogelijk om verder te kijken dan deze toestanden en een andere samenleving te scheppen.”

Hoe was het mogelijk dat mensen het vliegtuig uitvonden? Kijk naar alle onderdelen van een vliegtuig. Die zijn allemaal zwaarder dan lucht. Niet een daarvan kan zelf vliegen, maar als je ze allemaal bij elkaar doet en naar het geheel kijkt, dan zie je bepaalde voorwaarden waardoor een vliegtuig van enkele tonnen de lucht in kan vliegen. Dit is holistisch denken, niet in details denken. Iemand heeft de sprong gewaagd en zei: “Vliegen moet kunnen, ook met een apparaat dat zwaarder is dan lucht.”

Er zijn zoveel beperkingen in de gedachten van mensen geprogrammeerd die voorkomen dat het Tijdperk van Hoger Bewustzijn zich manifesteert om de eenvoudige reden dat mensen niet eens kunnen accepteren dat iets mogelijk is. Als je niet kunt accepteren dat iets mogelijk is, als een cruciaal aantal mensen iets niet kan accepteren, dan kunnen we vanwege de Wet van Vrije Wil niet de ideeën en technologie naar voren brengen die de samenleving naar een hoger niveau zullen tillen.