Massale evacuaties in Oekraïne

 

Vraag: De Oekraïense autoriteiten beweren nu dat ze van tevoren wisten dat er oorlog zou komen, maar ze vertelden de mensen het tegenovergestelde om paniek te voorkomen. Wat denken de geascendeerde meesters? Was het voor de autoriteiten essentieel om in vredestijd massale evacuaties te organiseren om het aantal slachtoffers en gewonden te verminderen? Is het verstandig om nu massale evacuaties uit te voeren aangezien het conflict al aan het escaleren is?

Antwoord van Geascendeerde Meester Lanto, 2022 – Webinar voor Oekraïne

Zoals ik heb besproken, is het altijd de vraag wat mensen zien voordat er iets gebeurt. Je zou naar Oekraïne kijkend kunnen zeggen dat het een groot land is, het heeft een groot regeringsapparaat, het heeft een groot leger, en sommige mensen van dat apparaat geloofden dat er een aanval uit Rusland zou komen. Veel mensen ook niet, omdat ze dezelfde manier van denken hadden als het grootste deel van de rest van de democratische wereld, zeker de Europese naties: dat Poetin zeker de gevolgen van een aanval zou kunnen overzien, en dat daarom nooit zou doen. Als hij iets zou doen, dan zou het op dezelfde schaal zijn als toen hij de Krim innam en de oostelijke provincies steunde. Maar heel weinig mensen verwachtten een grootschalige invasie. Zeggen dat je het wist, maar het de mensen niet wilde vertellen om paniek te voorkomen, is vanzelfsprekend een vorm van schadebeperking.

Een feit is natuurlijk dat Oekraïne meer had kunnen doen om zichzelf te verdedigen als ze hadden geweten of begrepen wat er werkelijk zou gebeuren. Maar de vraag is: Heeft het op dit moment echt zin om hierop in te gaan? Nadat de oorlog voorbij is, zal er natuurlijk een tijd komen om terug te kijken en te evalueren. Maar op dit moment is nationale eenheid en steun van de regering en het leger veel belangrijker.

Wat betreft massale evacuaties, hoe zou de Oekraïense regering dit moeten doen wanneer ze geen enkele mogelijkheid hebben om evacuaties uit te voeren in de door Rusland bezette gebieden?