Het concept Sophia

 

Vraag: Wie zit er achter Sophia van de vroegchristelijke gnostici? Achter de kathedraal van Sint Sophia in Kiev en Constantinopel? Achter de icoon van Sophia? Achter de sofologie van de Russische zilveren eeuw? Bestaat Sophia als een spiritueel wezen in de spirituele wereld? Zo ja, wat is de status ervan?

Antwoord van Geascendeerde Meester Moeder Maria, 2022 – Webinar voor Oekraïne
Sophia was bij de vroege gnostische mystici een concept. Het was geen persoon, het was geen spiritueel wezen, het was het concept dat wij de Wijsheid van de Moeder hebben genoemd. Met andere woorden, de Vrouwelijke Wijsheid van hoe het materiële universum werkt en hoe het werd gemaakt, en hoe jij je er meer van bewust kunt worden hoe het werkt, zodat jij je fysieke situatie kunt verbeteren en je spirituele groei kunt bevorderen.

Sophia was een concept. Er waren in ieder geval twee mystici die dit concept hadden doorgrond; dat het een bewustzijnsstaat was, een bewustzijnsstaat die door de eeuwen heen was opgebouwd uit de Wijsheid van de Moeder. In zekere zin vergelijkbaar met wat we hebben gezegd over de Heilige Geest; dat dit het momentum is van zelftranscendentie dat zich heeft verzameld, dat door de eeuwen heen is opgebouwd. Later waren er natuurlijk mensen die dit concept niet konden bevatten en er een wezen, een schilderij, van maakten, er kathedralen aan opdroegen, zonder te begrijpen wat het betekende, zoals je ook ziet bij een groot deel van het christendom en veel andere religies, waaronder de Tibetaans boeddhisme dat Gautama zojuist heeft genoemd.