Het veroordelende bewustzijn

 

Vraag: Kunnen de meesters uitleggen wat het veroordelende bewustzijn is?

Antwoord van de Geascendeerde Meester Jezus. Webinar voor Amerika, 2022 – De Wederopstanding van de Democratie

Als je naar een dictaat kijkt dat ik eerder heb gegeven, dan zie je dat ik sprak over degenen die denken dat zij het het beste weten. Jij weet het beste wat er zou moeten gebeuren en wat er niet zou mogen gebeuren, wat God wel of niet zou mogen doen. Maar vooral jij weet het beste wat andere mensen wel of niet moeten doen. Dit is de essentie; jij weet op een of andere manier beter en daarom ben jij in staat om te beoordelen wat er wel of niet moet gebeuren in bepaalde situaties of in het leven in het algemeen.

Dit komt natuurlijk door een gescheiden zelf dat in het leven werd geroepen door een trauma, een trauma dat overweldigend voor jou was. Ik heb het nu specifiek over avatars en oorspronkelijke bewoners, niet over gevallen wezens. Je werd blootgesteld aan een trauma; het was overweldigend voor je en je besloot in gedachten dat je dit nooit meer wilde meemaken. Dan maak je een zelf om ervoor te zorgen dat je nooit meer een soortgelijk trauma meemaakt, en daardoor verkeert dit zelf automatisch in een staat waarin hij denkt dat hij het beter weet, omdat hij in de eerste plaats weet dat dit jou nooit meer mag overkomen. En daarna denkt hij ook te weten hoe je kunt voorkomen dat dit opnieuw gebeurt.

Dan krijg je een zelf dat elke situatie die je tegenkomt, evalueert vanwege het idee van wat er zou moeten gebeuren en wat niet zou mogen gebeuren, zodat je niet opnieuw die schok zult ervaren. En dit is voor avatars en oorspronkelijke bewoners meestal de oorzaak van die veroordelende bewustzijnsstaat. In feite veroordeel je anderen in een poging om jezelf te beschermen.

Wanneer je het over gevallen wezens hebt, dan zou je kunnen zeggen dat er een soortgelijk mechanisme is. Maar dit zit veel meer ingebakken in de gevallen wezens, omdat ze niet op hetzelfde niveau zijn als jij als avatar, omdat jouw oorspronkelijke trauma relatief vers is. Zelfs als het tweemiljoen jaar geleden op aarde is gebeurd, is het nog steeds relatief vers vergeleken met een trauma dat je in een eerdere sfeer hebt opgelopen. De gevallen wezens proberen zichzelf in zekere zin te beschermen tegen dezelfde schok die ze kregen toen ze werden geconfronteerd met geascendeerde meesters en beseften dat God en de meesters zich niet zouden conformeren aan hun ideeën.

Maar het is zo ver van hen verwijderd dat ze een heel erg sterk zelf hebben gevormd dat er absoluut van overtuigd is dat hij het beter weet. Dit heeft spirituele hoogmoed, zoals we het hebben genoemd, en hij denkt eigenlijk dat hij superieur is, hij is ervan overtuigd dat hij superieur is. Dit heeft het veroordelende bewustzijn bij hen veroorzaakt. Ze geloven echt dat ze het beter weten dan God, of liever, hun gescheiden zelf gelooft dit omdat de Bewuste Jij van een gevallen wezen dit niet gelooft, maar die ligt zo diep begraven onder heel veel lagen gescheiden zelven dat de Bewuste Jij bijna nooit zuiver gewaarzijn, neutraal gewaarzijn, ervaart.