Psychedelica versus spiritueel pad

 

Vraag: Er is een trend gaande om psychedelica in een microdosering te gebruiken. Ik zie het bij spirituele mensen, maar het vindt ook langzaam zijn weg naar organisaties en de samenleving zelf, waardoor leiders deze weg gaan verkennen. Bijvoorbeeld bij het WEF, World Economic Forum, waar regeringsleiders en corporate executives toegang hebben tot het Medical Psychedelics House of Davos, waardoor ze kunnen deelnemen aan allerlei workshops en ceremonies. Kun je iets zeggen over het momentum dat hierdoor wordt opgebouwd en de psychologische mechanismen bij deze personen en collectief? Ik voel ook op een of andere manier weerstand tegen deze hele beweging en ik weet niet precies hoe ik dit moet oplossen. Aan de ene kant zie ik dat spirituele mensen die heel erg bewust zijn deze weg verkennen en ik worstel om een manier te vinden om met hen om te gaan. Er is een element van angst in mijn wezen dat ik niet te dicht bij de spirituele mensen in de buurt wil zijn die psychedelica promoten en anderen begeleiden in ceremonies. Ik wil er mijn licht niet aan geven. Aan de andere kant voel ik dat ik ook mijn licht geef als ik me ertegen verzet. Ik heb nog niet de sleutel gevonden om deze weerstand te transcenderen. Kunt je hier commentaar op geven?

Antwoord van de Geascendeerde Meester Moeder Maria, Webinar van 2022 – Democratie en Christusschap:

Het probleem dat je hier ziet, is dat een bepaalde groep mensen altijd, zoals Jezus zei, bereid is om de hemel met geweld in te nemen. En dit zijn mensen die in de hele bekende geschiedenis en zelfs daarna hebben geprobeerd drugs te gebruiken om, zoals ze zeggen, hun spirituele groei te vergroten door niet-standaard, wat zij ‘spirituele ervaringen’ noemen, te forceren. Ik noem dat geen spirituele ervaringen. Want een ervaring die wordt geproduceerd door chemische reacties in de hersenen, is geen spirituele of mystieke ervaring. De hersenen doen gewoon wat de hersenen kunnen doen. Het is alsof je naar een film kijkt over cowboys in het Wilde Westen, terwijl je in de bioscoop zit in plaats van op een paard. Het is, om een uitdrukking van Kant te gebruiken, niet het ding zelf.

Je hebt mensen, en je ziet ze bij de wereldse bewegingen die iets aan het opbouwen zijn, waar leiders zijn die de ambitie hebben om iets belangrijks te doen, om belangrijke mensen te zijn, om hun potentieel te vergroten, maar willen dat het snel gebeurt. En daardoor zijn ze bereid om te experimenteren met verschillende dingen: “Die persoon die ik belangrijk vind, zei dat dit voor hem werkte, dus wil ik het ook proberen”. Ze hebben geen Christusonderscheid dat zegt: “Dit zal ik niet doen”. Ze zijn bereid om alles te doen, als het maar werkt; het doel heiligt de middelen.

Je ziet dit ook bij sommige spirituele mensen die niet echt spiritueel zijn, maar die wel begrijpen dat er een spirituele kant aan het leven zit en een spirituele leer aanhangen. En ze denken dat ze werken aan spirituele groei, maar ze proberen dat met alle geweld te doen. En daarom zijn ze bereid drugs te gebruiken. We hebben door de jaren heen veel vragen gehad van mensen die denken dat ayahuasca of andere drugs de sleutel zijn tot spirituele groei. We hebben het al vaker gezegd, als je gewoon een soort chemische stof in je hersenen moet doen om Christusschap te bereiken, waarom zouden we dit dan niet duizenden jaren geleden hebben aanbevolen? Natuurlijk is dit niet de manier.

Wat betreft je reactie hierop, er zijn spirituele mensen die in vorige levens hebben geëxperimenteerd met drugs om spirituele groei te bevorderen en dan kun je met een bepaalde angst in dit leven komen; je wilt hier niet nog een keer aan beginnen omdat je hebben ervaren hoe schadelijk dit was en dat het je spirituele groei niet heeft bevorderd, maar ervoor heeft gezorgd dat je in een verslavende spiraal belandde. Je kunt hier een bepaalde reactie op hebben, één die op angst berust en het is begrijpelijk dat je bij deze mensen uit de buurt wilt blijven. Maar het klopt wel dat je, als je er in gedachten weerstand tegen hebt, als je die angst hebt, er bepaalde energie aan kunt geven die je kwetsbaar kan maken voor projecties van duistere krachten.

Je moet onze hulpmiddelen gebruiken, naar de zelven kijken, ze laten sterven, maar je moet ook begrijpen dat je op een bepaald niveau van spirituele volwassenheid bent omdat je weet dat dit niet spiritueel is. Je kunt ervan afblijven, je kunt voorkomen dat je daaraan meedoet en daarom hoef je er niet echt bang voor te zijn en geen weerstand te bieden. Je hebt misschien nog een zelf dat weerstand biedt en dan moet je dat zelf blootleggen, hem bewust laten sterven. Maar je kunt ook je hele houding veranderen en zeggen: “Moet ik hier echt bang voor zijn? Ben ik er niet overheen? Dus ik kan het loslaten”.