Het Confucianisme bestuderen

Vraag: Is het Confucianisme de moeite waard om te bestuderen hoe we onszelf kunnen verbeteren of is het slecht, van een gevallen wezens?

Antwoord van Geascendeerde Meester Confucius, 2021 – Webinar voor Amerika

Ik ben geen gevallen wezen en dat ben ik ook nooit geweest en het komt dus niet van de gevallen wezens. Ik was geïncarneerd in de tijd dat ik die leer gaf, ik had een redelijk hoog niveau van bewustzijn, maar bij lange na niet het hoogste dat je op aarde kunt halen, maar ik was wel in staat om een paar ideeën te ontvangen van het geascendeerde rijk en ze in de leer in te kapselen die het Confucianisme is.

Wat jij je echter moet realiseren, is dat het, zoals alle leringen, in een bepaalde context werd gegeven, voor een bepaalde cultuur, voor bepaalde mensen, voor een bepaalde tijd. Natuurlijk zitten er tijdloze elementen in, tijdloze principes, maar ik raad je niet aan om dit nu te bestuderen als je ook de leringen van de geascendeerde meesters hebt. Er kunnen een paar mensen zijn die vinden dat ze die leer een tijdlang moeten bestuderen, om hem te leren kennen, maar in het algemeen zou ik niet aanraden dat alle spirituele studenten hem bestuderen. Die werd in een bepaalde tijd gegeven om uiterlijk gedrag te veranderen, niet zozeer vanwege de diepere psychologie de erachter zat, omdat dit in die tijd niet mogelijk was. Ik moet ook zeggen dat hij ook heel erg vanuit een bepaald standpunt werden gegeven om de relatie tussen de staat en haar burgers te verklaren en hoe die burgers zich moesten gedragen om de staat te handhaven als een ordelijke, goed functionerende staat. In die tijd had je al helemaal geen democratie en is het dus ook niet toepasbaar op een moderne democratie.

Je zou kunnen zeggen dat het Confucianisme in zekere zin is gebruikt door de gevallen wezens om een staat te rechtvaardigen waarin zij de macht bezaten. En dat is een goed punt. Maar het betekent niet dat de leer zelf geen tijdloze elementen of goede elementen bevat. Alles wat we geven, zullen de gevallen wezens proberen te vervormen. En er zijn natuurlijk ook mensen die hem willen verdraaien, omdat ze daar voordeel van hebben. Hij verstevigt de positie van de heersende elite en maakt de mensen bijvoorbeeld onderdanig aan de elite.