De Nord Stream 2 Pijplijn

Vraag: Waarom steunt Duitsland de constructie van de Nord Stream 2 Pijplijn terwijl het westen geen zwaardere sancties oplegt aan de talrijke misdaden van het regime van Poetin? De eenheid van de Verenigde Staten en de problemen in de Verenigde Staten of de Brexit, of is het corruptie en desintegratie van de westerse elite door Rusland?

Antwoord van Geascendeerde Meester Saint Germain, 2021 – Webinar voor Rusland

De situatie in Europa is op dit moment zo dat meerdere naties in Europa, inclusief Duitsland, een pragmatische aanpak van Rusland hebben. Zij hebben zich gerealiseerd dat Rusland een probleem heeft. Dat wordt voornamelijk door Poetin veroorzaakt, maar ze weten niet zeker waar dat heen gaat. Zij hopen dat zij nog een enigszins pragmatische aanpak kunnen blijven houden om escalatie te voorkomen, een confrontatie die zelfs tot oorlog zou kunnen leiden.

Als gevolg van die pragmatische aanpak hebben de leiders van Duitsland besloten dat het de beste optie is om gas uit Rusland te importeren om aan de energiebehoefte van de Duitse natie te voldoen. En de beste optie is die nieuwe pijplijn. Ik zeg niet dat dit de beste optie is of de enige, maar dat hebben de leiders in Duitsland besloten. Ze hopen dat dit er in zekere zin ervoor zal zorgen dat Poetin een evenwichtiger aanpak krijgt, omdat hij zich natuurlijk ook realiseert dat men inkomen uit gas nodig heeft gezien de huidige economische situatie in Rusland, omdat de inkomsten zijn gedaald tijdens de coronacrisis en door de daling van de energieprijzen.

Enkele Europese naties hopen dat Rusland zich alleen maar aanstelt wat betreft Oekraïne, maar er zijn nog wel mensen in Rusland die pragmatisch genoeg zijn om het niet te laten escaleren tot een gevaarlijker conflict.

Dit is niet de enige aanpak, maar die is zeker niet helemaal verkeerd, omdat dit tot dusver het conflict binnen bepaalde grenzen heeft gehouden. Of dit altijd het geval zal zijn, is moeilijk te voorspellen. Het hangt eigenlijk af van wat er met het collectieve bewustzijn van Rusland gebeurt en hoe snel dit naar het niveau stijgt waar Rusland en zijn regering gewoon naar toe moeten en dat daardoor de verhoudingen op een fundamentele manier veranderen.