Wat moet ik doen om betere eetgewoonten te krijgen?

Vraag: Ik voel me alleen maar blij en verzadigd wanneer ik ongezond voedsel eet. Wanneer ik gezond eet, heb ik het gevoel dat er iets aan ontbreekt, dan zit ik niet vol. Wat kan ik doen om betere eetgewoonten te ontwikkelen?

Antwoord van Geascendeerde Meester Moeder Maria, 2020 – Webinar voor het vergroten van Christusonderscheid

Het antwoord zit al gedeeltelijk in de vraag: “Wat moet ik doen om betere eetgewoonten te krijgen?” Voor veel mensen is eten een gewoonte. Je hebt een bepaalde gewoonte gevormd, misschien in je kindertijd, misschien wel in vele levens. Je kunt de gewoonte creëren dat je lichaam zich zelfs op het fysieke niveau – het niveau van je lichaam – alleen maar tevreden voelt wanneer dit het voedsel krijgt waar het aan gewend is, omdat je lichaam zich heeft aangepast aan een bepaald type voedsel en dat eten verteert en voeding uit dat voedsel haalt. Daardoor kan je lichaam het gevoel hebben dat het niet genoeg voedingsstoffen heeft binnengekregen wanneer het voedsel krijgt waar het niet aan gewend is.

Nu moet je vanzelfsprekend wel naar de algemene richtlijnen kijken voor welk voedsel de voedingsstoffen bevat die jouw lichaam nodig heeft. Ik zeg niet dat je voedsel moet eten dat niet genoeg voeding bevat.

Eten is iets persoonlijks. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld meer proteïnen nodig dan andere. En dat kan bijvoorbeeld niet als je vegetarisch bent. De vraag is: wat is jouw definitie van gezond voedsel; wat is je definitie van ongezond eten. Hier moet je naar kijken.

Dan moet je nadenken over twee dingen die er op de wereld aan de hand zijn als het gaat over dieet en voedingstoffen. Er zijn collectieve entiteiten opgebouwd die ervoor zorgen dat mensen bepaalde eetgewoonten krijgen. Je vindt ze plaatselijk, overal ter wereld, waar bepaalde landen een bepaald soort voedsel eten en mensen de gewoonte hebben om dit soort voedsel te eten.

De andere tendens die je op de wereld ziet, is dat er – door toenemend bewustzijn, ook over voeding – allemaal voedingsgoeroes kwamen. Veel van hen willen geld verdienen of beroemd worden en zij lanceren uitgebreide theorieën over een beter manier van eten. In sommige gevallen kunnen ze wel een paar goede punten hebben, maar het is een feit dat je niet één enkele theorie over voeding kunt maken die bij alle mensen past. Je moet je op een of andere manier afstemmen op jouw eigen lichaam.

De tendens die je op de wereld ziet, en ziet die bij veel spirituele mensen, is dat je een bepaald systeem of idee over voeding tegenkomt en dat je besluit met je uiterlijke geest, of misschien voel je zelfs innerlijk wel een aanwijzing dat je dit moet doen, maar vervolgens ga je heel streng te werk om dat uit te voeren. En dan probeer je, zoals we al vaker hebben gezegd, een idee aan je fysieke lichaam op te leggen. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel spirituele mensen een bepaald dieet zijn gaan gebruiken dat eenvoudig niet bij de behoeften van hun lichaam past.

Heel veel spirituele mensen hebben zichzelf gedwongen om vegetariër te worden, of zelfs vegan, maar hun lichaam haalt eenvoudig niet genoeg voedingsstoffen uit dit dieet. Niet alleen proteïnen maar ook mineralen. Je moet goed nadenken: Geeft mijn lichaam mij een teken dat het voedsel dat ik denk dat ik moet eten, niet aan mijn behoeften voldoet?

Je moet er ook over nadenken dat jij, als je de gewoonte hebt om iets te eten wat duidelijk aan de normale maatstaven voldoet, ongezond voedsel, zoals junk food, je lichaam de gewoonte kan hebben opgebouwd dat hij het gevoel heeft dat hij, als hij bijvoorbeeld niet een bepaalde hoeveelheid koolhydraten krijgt, of vet voedsel, of gefrituurd voedsel, gewoon niet vol zit, hij voelt zich niet verzadigd.

Dit kan zelfs een component worden op emotioneel niveau, omdat dit soort voedsel je emotioneel verzadigd. Dan moet jij jezelf de discipline bijbrengen om dat voedsel niet te eten en gezonder voedsel te nemen. Je moet dit misschien een tijdlang doen, tot je lichaam of zelfs je emotionele lichaam zich ontwikkelt of de oude gewoonte loslaat en er zich een nieuwe gewoonte ontwikkelt.

Je kunt natuurlijk ook kijken naar je houding ten aanzien van voedsel, je houding ten aanzien van bepaalde voeding, je houding ten aanzien van je lichaam, en onze hulpmiddelen gebruiken om te ontdekken welke zelven te maken hebben met je lichaam, hoe je naar je lichaam in het algemeen en voeding in het algemeen kijkt. Je kunt dan vorderingen maken door een aantal van hen op te ruimen en dat betekent dat jij jezelf niet hoeft te dwingen om de nieuwe eetgewoonte te krijgen, het gebeurt gewoon spontaan omdat je die zelven hebt opgeruimd.