Hoe je moet omgaan met mensen die niet spiritueel zijn

Vraag: De meesters bevorderen een tijdperk van verbondenheid; hoe kunnen we het idee in evenwicht brengen dat wij studenten zijn van een heel radicale leer naar het schijnt, vergeleken met de gevestigde, gewone, populaire ideologieën en nog steeds verbondenheid te voelen met mensen die niet geloven waarin wij geloven? Ik heb soms het gevoel dat ik meer naar buiten breng, ‘betere’ energie wanneer ik alleen ben. Maar ik voel ook een innerlijke gedrevenheid om socialer te zijn, omdat ik geneigd ben om introvert te zijn en ik me bijna buitengesloten voel bij sociale contacten wanneer ik daaraan deelneem. Soms heb ik het gevoel dat wij de enige olijfboom zijn in een bos met acacia’s.

Antwoord van Geascendeerde Meester Moeder Maria, 2020 – Webinar over het vergroten van je Christusonderscheid

Het is een van de enigma’s op het pad hoe je als spiritueel persoon omgaat met mensen die niet spiritueel zijn. Maar het is wel belangrijk dat je een bepaald contact met mensen opbouwt die niet dezelfde spirituele lering volgen, omdat dit de enige manier is om geen zichzelf versterkende spiraal te vormen die je voor veel dingen blind maakt zoals we in heel veel spirituele bewegingen hebben gezien. Een organisatie kan een collectief bewustzijn, een bepaalde cultuur, vormen die de mensen naar binnen trekt en geen goede effecten oplevert. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een hele groep mensen zich heel erg speciaal voelt en dat kan een bepaald gevoel van hoogmoed bevorderen. Zij kunnen een bepaald gevoel van idealisering van de leider kweken, en ook vele andere die niet zo opbouwend zijn. Het is dus belangrijk om contact te houden met mensen die niet spiritueel zijn, als een soort referentiekader. Wanneer je afrekent met wat wij in deze conferentie hebben gezegd, vooral de wens om speciaal te zijn, wordt het veel gemakkelijker om met andere mensen om te gaan.

Dit betekent niet dat je aan alle sociale contacten deel moet nemen. Er is geen reden om naar een club te gaan en te dansen op rockmuziek en alcohol te drinken om sociaal te zijn. Je kunt ook op andere manieren sociaal zijn, net als de boodschapper die zijn hele leven op sociale gebeurtenissen kwam, maar geen alcohol dronk. En je kunt praten met de mensen over onderwerpen waar zij het over willen hebben zonder dat je de intentie in je achterhoofd hebt dat je hen wilt veranderen of bekeren; je blijft neutraal, en afgestemd, en heel af en toe krijg je een impuls van je hogere zelf om een idee naar buiten te brengen die de mensen helpt of een paar overtuigingen uitdaagt. Het is niet zo dat jij ze moet bekeren, maar je hoeft alleen maar een zaadje te planten. Je geeft hen een idee waar misschien later over kan worden nagedacht en dat hen helpt om hun bewustzijn te veranderen.