Hoe je omgaat met de druk die er ligt op het spirituele werk

Vraag: Ik voel meestal wanneer er iets groters in mij opkomt. Ik voel het eigenlijk al lang voordat het zich aandient in mijn bewustzijn en duidelijk wordt, maar zodra ik iets voel, merk ik dat ik in een patroon kom en begin met al te veel analyseren en mezelf voortdurend vragen te stellen over het onderwerp waar het volgens mij over gaat. Dit zelf zet me onder een bepaalde druk die mijn innerlijke gemoedsrust verdrijft en ik ben niet in staat om me volledig over te geven aan het moment; dat het wel zal komen als ik er aan toe ben. Welke overtuigingen kunnen er achter dat zelf zitten?

Antwoord van Geascendeerde Meester Jezus, 2020 – Webinar over het vergroten van je Christusonderscheid

Nogmaals, dit zijn heel persoonlijke situaties. Je kunt inderdaad een zelf hebben dat je altijd aanzet om naar jezelf te kijken en overdreven veel te analyseren. Veel mensen hebben dit analyseren in vorige levens opgebouwd en het is, nogmaals, een kwestie van beheersing. Er kan een zelf zijn dat je gedachten onder druk zet. Hier kun je dan naar kijken en de hulpmiddelen gebruiken om het op te ruimen. Maar veel van jullie kunnen voelen wat er boven zal komen. Je wordt je gewoon bewust van een bepaald probleem, misschien lees je iets, misschien hoor je iets, of komt het gewoon van binnenuit. En in dat geval is het juist om jezelf daar vragen over te stellen, maar druk moet je vermijden. En die druk komt van een niet opgeruimd zelf.

Je kunt zover komen dat je voelt dat er iets aankomt, je vestigt je aandacht daarop, je stelt er vragen over, maar je analyseert niet te veel, je zet er geen druk op. Als dit bij de boodschapper gebeurt, doet hij het in dat soort situaties meestal zo: hij vestigt zijn aandacht erop, hij stelt bepaalde vragen, hij denkt over het probleem na, maar niet op een obsessieve manier; hij zet zichzelf niet onder druk. Hij denkt erover na en dan laat hij het los. Hij laat het onderwerp gewoon vallen en wacht tot er een impuls in hem opkomt. En misschien kijkt hij dan vanuit een enigszins andere hoek. Dit kan een poosje zo doorgaan tot hij zich er meer van bewust wordt wat er gaande is en dan kijkt hij er bewuster naar. En na een tijdje, en dat kan dagen of zelfs een week zijn, voelt hij vanbinnen dat hij iets loslaat dat aantoont dat het probleem is opgelost.