Openbare gezondheidszorg in de Verenigde Staten?

Vraag: Zal de ervaring met COVID-19, het Coronavirus, voor blijvende veranderingen zorgen in de samenleving van de Verenigde Staten? Zullen meer mensen thuis gaan werken? En zullen we meer doen om de initiatieven rond openbare gezondheidszorg te kunnen financieren?

Antwoord van Geascendeerde Meester Saint Germain, 2020 – Webinar Kiezen hoe de toekomst van Amerika eruit ziet

Deze vraag ligt inderdaad nog open. Ik kan geen antwoord geven omdat ik niet kan voorspellen wat het Amerikaanse volk zal doen en hoe het zal reageren. Veel Amerikanen zijn gepolariseerd naar een politieke groepering en daardoor kunnen ze niet objectief of neutraal naar die situatie kijken. Er zijn mensen, en ik moet in alle eerlijkheid zeggen dat de meesten in het conservatieve kamp zitten, die zo verblind worden door de epische noodzaak om die conservatieve, traditionele christelijke waarden te bevorderen, dat zij ongevoelig worden voor hun medemensen.

Ze willen niet naar het feit kijken dat heel veel mensen die geen ziektekostenverzekering hebben en ook geen toegang tot openbare gezondheidszorg hadden, zijn overleden aan COVID-19, omdat Obamacare werd ingetrokken, maar die niet hadden hoeven te sterven. Zij willen dit niet toegeven, zij willen niet erkennen dat dit een groot probleem is dat veel gezinnen heeft geraakt. Zij willen niet erkennen dat de Amerikaanse gezondheidszorg duidelijk topzwaar is en heel weinig te bieden heeft aan het armste kwart of het derde deel van de bevolking. Zijn willen niet toegeven dat er nergens anders zo’n situatie bestaat in een andere zogenaamd geavanceerde samenleving.

Als we naar de situatie op de wereld kijken, dan kunnen we zeggen dat het heel erg duidelijk is dat sommige landen het beter doen dan andere. En als je er neutraal naar kijkt, dan zie je dat de landen die het het beste doen, de landen waren die openbare gezondheidszorg hebben en die een bepaald niveau van organisatie en ontwikkeling hadden bereikt. In de eerste plaats de Scandinavische landen, de landen in Noord-Europa, Duitsland en andere, die het veel beter doen dan de Verenigde Staten wat betreft het aantal mensen dat is getroffen door COVID-19 en het aantal mensen dat daaraan gestorven is.

Als je het neutraal bekijkt, kun je zeggen dat als de Verenigde Staten duidelijk een geavanceerd land wil blijven, dit land eenvoudig een openbare gezondheidszorg nodig heeft. Alle andere geavanceerde democratieën hebben een openbare gezondheidszorg. Het is duidelijk dat de evolutie van de wereld die kant opgaat. Steeds meer landen zullen openbare gezondheidszorg krijgen. Dit zal steeds meer ontwikkeld worden. En als Amerika bij wil blijven en niet achterop wil komen, moet ze hetzelfde doen, dit is gewoon noodzakelijk.

Dit is nog erger geworden door de groeiende ongelijkheid, zoals we hebben besproken, waarbij heel veel mensen, zelfs mensen die vroeger in de middenstand zaten, geen gezondheidszorg kunnen betalen, omdat zij nauwelijks hun levensstandaard kunnen handhaven. Dit is een onhoudbare situatie.

En het is een feit dat als de situatie verandert, zodat je het geld aan de mensen zou geven die het werk doen, en de rijken belasting laat betalen, zoals dat hoort in een eerlijk systeem van belastingen, dan zou het geen probleem zijn om de openbare gezondheidszorg in de Verenigde Staten te financieren. Het gaat om de politieke wil. En de politieke wil moet komen van de meerderheid van de mensen die dit eisen. Op dit moment is het duidelijk dat de crisis nog steeds bestaat. Maar het is ook duidelijk dat veel mensen zich hiervan bewust zijn. En als de crisis begint te verdwijnen, zal het debat groeien en er zullen meer eisen komen, en meer bewustzijn, dat de Amerikaanse gezondheidszorg een paar drastische veranderingen moet ondergaan en een nieuwe richting op moet. Dit is gewoon onvermijdelijk.