Over soortgelijke gescheiden zelven

Vraag: Is een gescheiden zelf laten sterven iets wat één keer gebeurt, zoals de naam suggereert? En is dit iets wat altijd duidelijk is zoals in het verhaal dat Kim heeft beschreven waarin hij voelde dat zijn lichaam heel erg ontspannen was? Ik begrijp dat in het reine komen met een trauma en je gescheiden zelf een geleidelijk proces is, maar er lijkt een belofte te zijn dat je op den duur het punt bereikt waarop je dat gescheiden zelf voor eens en voor altijd kunt laten sterven en daar niet weer naar hoeft te kijken. Is dit inzicht in de lering juist?

(Verduidelijking door Kim: Ik had een ervaring waarin ik mij bewust werd van een bepaald zelf en ik had het gevoel dat ik hem losliet en daarna zoveel ontspanning, zo’n innerlijke vrede, voelde dat mijn lichaam heel erg zacht werd, ik kon nauwelijks uit bed komen en dat bleef een paar dagen zo.)

Antwoord van Geascendeerde Meester Moeder Maria, 2020 – Webinar voor de Bevrijding van Vrouwen

Het is heel goed mogelijk dat afrekenen met een bepaald gescheiden zelf een geleidelijk proces is. Je moet er misschien een tijdlang over nadenken, je moet hem misschien wel enige tijd loslaten, of zelfs in gedachten denken dat je hem laat sterven, maar dat je hem nog niet helemaal hebt losgelaten, en dan komt hij weer terug en dan moet je het hele proces nog een aantal malen doen. Maar het is wel correct dat je, als je de hulpmiddelen blijft gebruiken, het proces doorloopt, bereid bent ernaar te kijken, misschien wel vanuit verschillende hoeken, de beslissing ziet die achter dat zelf zit. Dan zul je op het punt komen dat dit specifieke zelf sterft – hij is dood, hij is weg.

Je herkent dit misschien niet altijd. Het hangt er een beetje vanaf hoe bewust jij bent en hoe bewust jij je bent van het proces. Het kan een tijdlang duren voor jij je voldoende bewust wordt van het proces dat je echt kunt herkennen wanneer een zelf sterft. Nu kunnen er ook veel gevallen zijn waarin je één zelf hebt laten sterven, maar dat er één of meer andere zelven zijn die er erg op lijken en die misschien in soortgelijke situaties in het leven zijn geroepen. Dan lijkt het alsof dat oorspronkelijke zelf is teruggekomen, maar het is een ander zelf dat er heel erg op lijkt, en dan moet je het proces herhalen en hieraan werken.

Er zijn veel problemen die heel gecompliceerd zijn die je misschien in vorige levens in bepaalde situaties bent tegengekomen, maar in net even andere contexten. Je kunt in meerdere levens een bepaald probleem of een bepaalde kwestie hebben ervaren, maar de uiterlijke omstandigheden verschilden voldoende om in plaats van één zelf in het leven te roepen en die te versterken, je gescheiden zelven hebt geschapen die te maken hebben met die kwestie. Dit zou bijvoorbeeld seksueel misbruik kunnen zijn, maar dan in verschillende uiterlijke contexten, en heb je in plaats van één zelf die daar mee te maken heeft, drie of vier zelven in het leven geroepen die in verschillende levens zijn geschapen.

Er kunnen ook nog andere problemen zijn. Als je bijvoorbeeld wreed werd vermoord, dan kun je een gescheiden zelf hebben gevormd, maar dat kan in verschillende situaties zijn gebeurd die genoeg van elkaar verschilden waardoor je gescheiden zelven hebt gevormd in plaats van dat ene zelf te versterken. Dus je moet in dat specifieke geval al die zelven laten sterven.