Vraag over de Rozenkruisers

Vraag: Mijn vader was een rozenkruiser van de drieëndertigste graad. Kunnen de geascendeerde meesters iets zeggen over de rozenkruisers?

Antwoord van Geascendeerde Meester Saint Germain, 2019 – Washington D.C. (VS):

Er was een periode dat de inquisitie in Europa woedde. En het was heel moeilijk om destijds iets van een mystieke of spirituele lering uit te brengen. Daarom moesten wij dit in geheime ordes doen, zodat de mensen niet werden gedood door de inquisitie. Toen zijn we begonnen met geheime genootschappen: de vrijmetselarij en de rozenkruisers.

Vanaf het eerste begin was die deugdelijk en de leringen werden gegeven vanuit het geascendeerde niveau. En het pad om je op te werken door een orde van vrijmetselaars, is nog steeds de moeite waard; je gaat door diverse initiaties heen. Er zijn mensen voor wie het nog steeds een enigszins spiritueel pad is. De vrijmetselarij kwam in het geheim tot stand vanwege de situatie in de samenleving. Tegenwoordig is de samenleving totaal anders, zodat je niets in het geheim hoeft te doen. De vraag is dus waarom nog steeds die geheimhouding? En dan heeft de vrijmetselarij in sommige gevallen niet zo’n positief effect, want als je die geheimzinnigheid in stand houdt, geeft dat mensen het gevoel dat zij heel erg speciaal zijn, omdat zij deel uitmaken van een geheime orde. En dit kan aanleiding geven tot spirituele hoogmoed. Natuurlijk kunnen veel andere spirituele organisaties ook aanleiding geven tot spirituele hoogmoed, waaronder organisaties van geascendeerde meesters. Maar sommige mensen kunnen nog steeds vooruitgang boeken als ze bij de vrijmetselarij zijn. Bij anderen leidt dit tot spirituele hoogmoed wanneer zij op de hogere niveaus komen en dit brengt hun vooruitgang tot stilstand. Het is dus meer een individuele beoordeling.