De huidige situatie in Kazachstan

Vraag: Wij, de spirituele mensen in Kazachstan, waren heel blij toen Nazarbayev zelf besloot om zijn positie als president neer te leggen. Maar alle acties die daarop volgden, toonden hoe bezeten van macht hij was: de cultus rondom zijn persoonlijkheid en de angst om zijn macht te verliezen en de invloed van zijn familie. Hij creëerde een nieuwe positie ‘Leider van de Natie’, die hoger is dan die van president. Hij hernoemde de hoofdstad naar zichzelf tegen de wens van de mensen in Kazachstan in. De huidige president, een marionet van de president, kondigde vervroegde verkiezingen aan in Kazachstan en daarmee onthield hij de oppositie de kans om zich op de verkiezingen voor te bereiden, behalve dan die van de partij van Nazarbayev. Deze partij zal waarschijnlijk de dochter van Nazarbayev nomineren als kandidaat voor het presidentschap. De vraag is of Kazachstan dit scenario kan voorkomen, zodat de macht niet bij één familie blijft en zo’n corrupte regering. En is de leider van de belangrijkste oppositiepartij, de democratische keuze van Kazachstan, een goede vervanger voor Nazarbayev en de huidige regering?

Antwoord van Geascendeerde Meester Saint Germain, 2019 Korea:

Zoals we al hebben besproken, is het een stap in de goede richting dat president Nazarbayev heeft besloten om af te treden. Nu wordt het duidelijk waarom hij zo lang mogelijk die positie wilde behouden, namelijk dat hij bepaalde psychologische problemen heeft, zoals je correct hebt gezegd, de wens om een bepaalde persoonlijkheidscultus rondom zijn persoon te scheppen. Niettemin is het een stap in de goede richting. Het is duidelijk dat dit niet betekent dat hij onmiddellijk alle macht opgeeft, maar het betekent wel dat er een beweging in gang is gezet die Kazachstan in de goede richting zal duwen. Het is ook duidelijk dat dit gedeeltelijk is gekomen door de vele invocaties die mensen in Kazachstan hebben opgezegd en natuurlijk ook de conferenties die in Kazachstan zijn geweest waardoor wij daar licht konden uitgeven. En je moet je dus aangemoedigd voelen door wat er is gebeurd, maar ook naar de lange termijn kijken en niet onmiddellijk dramatische veranderingen verwachten.

Het klopt dat mensen die aan de macht zijn, zich zullen vastklampen aan die macht, maar het is ook duidelijk dat er een opening in de regering van Kazachstan is, anders had dit niet kunnen gebeuren; de meeste mensen verwachtten dat Nazarbayev zijn hele leven aan de macht zou blijven. Op korte termijn is het niet zo belangrijk wie er als president wordt genomineerd, of welke partij de verkiezingen wint, want degene die aan de macht komt, zal het moeilijk vinden om aan de macht te blijven. Het is eenvoudig een zaak van wat ervoor nodig is voordat de leiders van de regering in Kazachstan echt de macht los kunnen laten; zelfs de familie Nazarbayev moet hun verlangen of hun eis om de macht te krijgen opgeven, zodat er echte democratische verkiezingen kunnen komen, een nieuwe, democratisch verkozen regering. Jullie hebben door jullie oproepen al een situatie geschapen die pogingen om aan de macht te blijven, zullen blootleggen. Je zult zien dat als bijvoorbeeld de dochter van de president wordt gekozen, er bepaalde zwakte is in haar bekwaamheid om macht uit te oefenen, aan het licht zal komen. Dit zal aantonen dat er nog meer hervormingen moeten komen. Dus op termijn zal dit Kazachstan de goede richting op sturen. De details zijn niet zo belangrijk als het feit dat de natie de richting opgaat om een vrije, democratische natie te worden.