Een hoger niveau van bewustzijn bereiken, betekent dat je een neutralere gemoedstoestand hebt

Vraag: Betekent een hoger bewustzijnsniveau dat je altijd meer gelukzaligheid en geluk voelt?

Antwoord van Geascendeerde Meester Moeder Maria, 2018 – Estland:

Maar mijn geliefde, wat bedoel je als je het over gelukzaligheid en geluk hebt? Een hoger bewustzijnsniveau leidt niet tot het gevoel van geluk dat je in Hollywoodfilms ziet noch het geluk waar bijvoorbeeld veel boeddhisten over dromen. Zij projecteren een wereldlijk beeld op die concepten. Er zijn mensen die genoeg hebben van een context waarin de kundalini stijgt en zij hebben dat zo verklaard. Er zijn andere mensen die dramatische spirituele ervaringen hebben gekregen waardoor zij het gevoel kregen dat zij in extase waren. Er zijn christelijke mystici die zeggen dat zij zich heel lang in een extatische staat bevonden. Maar hoe kun je in je gewone dagelijkse leven functioneren als je in zo’n staat verkeert? Het antwoord is dat dit niet kan. Je bent niet hier om in extase te zijn, omdat je die, zoals wij eerder hebben gezegd, wel kunt ervaren als je in het geascendeerde rijk komt.

Daar gaat het op aarde niet om. Het gaat erom dat je de ervaringen krijgt die je op deze planeet kunt krijgen. Wanneer je een hoger bewustzijnsniveau krijgt, dan word je steeds neutraler. Dit noemde de Boeddha gelukzaligheid, maar er zijn maar weinig boeddhisten die dat hebben begrepen. Zij dachten dat het meer leek op menselijk geluk. De waarheid is dat menselijk geluk een relatieve gemoedstoestand is, die dualistisch is. Er bestaat een tegenovergestelde polariteit van, ongelukkig zijn, en dat kan alleen bestaan in tegenstelling tot het polaire tegenwicht. Je bent gelukkig in tegenstelling tot hoe jij je voelt wanneer je ongelukkig bent; dit is een dualistische gemoedstoestand. Als jij je bewustzijn verhoogt, dan ga je uit de dualistische uitersten en krijg je een veel groter gevoel van vrede en geluk of gelukzaligheid, maar niet in de menselijke betekenis, omdat daar geen tegenovergestelde van bestaat.

Hoe hoger je bewustzijn, hoe minder contrasten je ervaart in je bewustzijn. Daarom ervaar je geen menselijk geluk dat een tegenovergestelde heeft of dat je met iets moet vergelijken. Je ervaart een gemoedsgesteldheid die je niet met woorden kunt beschrijven. Daarom heeft de Boeddha oorspronkelijk het woord gelukzaligheid gebruikt, omdat dit in die tijd geen betekenis had. Het was een nieuw woord. Wij zouden een nieuw woord kunnen bedenken om dit te beschrijven, maar het zou slechts een kwestie van tijd zijn voor de mensen er menselijke beelden op beginnen te projecteren. Je kunt dus beter de lering geven dat je die dualistische uitersten moet overwinnen. Er is geen contrast tussen jouw gemoedstoestand en een tegenovergestelde. Jij bent in een neutraler, zelfs evenwichtiger, gemoedsgesteldheid.

Dat bedoelde de Boeddha toen hij het had over de Middenweg. Het is geen middenweg tussen twee uitersten, maar transcendeert de schaal waarop die uitersten zich bevinden.