Als je geen weerstand hebt, dan kun je maximaal groeien; als je niet probeert om het in een bepaalde matrix te duwen, laat je het zich ontvouwen

Vraag: Hoe kun je begrijpen of je vooruitgang boekt of juist in je comfort zone blijft en denkt dat je vrede voelt en geleidelijk aan vooruit gaat?

Antwoord van Geascendeerde Meester Jezus, 2018 – Estland:

Welnu, mijn geliefde, dit is een van de uitdagingen op het spirituele pad. Er is natuurlijk een bepaalde groep spirituele mensen op de wereld die nog niet heeft begrepen dat het spirituele pad altijd verder gaat, dat het voortdurende zelftranscendentie is. Je blijft jezelf transcenderen zolang je geïncarneerd bent op aarde, omdat de ascensie de laatste daad van zelftranscendentie is die op aarde mogelijk is.

Wanneer je bent geascendeerd, dan houd je niet op met transcenderen, je doet dat nu op het niveau van het geascendeerde rijk. Er zijn heel veel spirituele mensen op aarde die denken dat het doel van het spirituele pad is dat je de allerhoogste staat hier op aarde bereikt, of je die nu verlichting noemt of Nirvana of nog niet anders. Daarom proberen ze die te bereiken en mensen geloven door de jaren heen, door de eeuwen heen, natuurlijk dat zij een bepaalde staat hebben bereikt, en daarom niet verder naar iets hoeven te streven. In principe zou je kunnen zeggen dat elke keer dat jij het gevoel hebt dat jij niet jezelf hoeft te transcenderen, dat jij niet verder hoeft te groeien, stagneert.

Nu zou je dit natuurlijk kunnen vergelijken met de leringen die wij jullie op deze conferentie hebben gegeven waarin we jullie proberen te helpen om er vrede mee te hebben dat je op aarde bent. Wij hebben gezegd dat je het punt moet bereiken waarop je het gevoel hebt dat je hier op aarde niets meer hoeft te doen, maar dit betekent niet dat je dan niet meer groeit.

Wanneer je innerlijke vrede hebt bereikt, omdat je vrede hebt met het feit dat je op aarde bent, dan heb je ook vrede met het feit dat je een bepaald niveau van het spirituele pad hebt bereikt. Dit betekent niet dat je er niet naar streeft om vandaar verder te groeien; je kunt nog het honderdvierenveertigste niveau bereiken, maar dat betekent niet dat jij niet gedwongen voelt om te groeien zoals op de lagere niveaus van het pad. Het is niet zo dat je de hele tijd tot aan het honderdvierenveertigste niveau geen vrede hebt en het gevoel hebt dat je achterop ligt en niet genoeg doet.

Er komt een moment en ik wil geen nummer zetten bij dat niveau omdat dit iets persoonlijks is, waarop je vrede hebt met het feit dat je op aarde bent, dat je vrede hebt met je huidige bewustzijnsniveau, je voelt je niet ontevreden of ongelukkig, je hebt niet het gevoel dat je achterop loopt, maar aan de andere kant sta je heel erg open voor het feit dat je nieuwe gescheiden zelven kunt gaan zien die je moet laten sterven, je zou nog nieuwe inzichten kunnen krijgen, je zou nog nieuwe ervaringen kunnen krijgen. Er zijn nog dingen die je wilt afmaken, die je wilt ervaren, maar dat doe je niet omdat jij je ertoe gedwongen voelt; je doet dit, zoals we hebben gezegd, vanuit de staat dat je kelk overstroomt en dat je blij bent dat je voelt dat die overstroomt.

In principe zou je kunnen zeggen dat jij, als jij je op je gemak voelt, niet genoeg groeit. Als je ware vrede voelt, is dat iets anders, omdat vrede een dynamische staat is, geen statische. Het betekent niet dat je gestopt bent met groeien of denkt dat je niet meer hoeft te groeien. Het betekent alleen dat je vrede hebt met waar je zit en weet dat je zult blijven groeien. Je ligt niet achter, je bent waar je moet zijn, maar niet voor altijd, je bent op het niveau waarop je moet zijn en je weet dat er een moment zal komen, en dat kan morgen zijn of over een jaar, waarop je de volgende fase ingaat, en jij weet dat het zo is. Jij biedt er geen weerstand aan, je probeert niet jezelf fanatiek te dwingen om dit te laten gebeuren, je gaat mee met de Rivier van Leven zoals we hebben gezegd en kijkt toe hoe alles zich ontvouwt.

Er is een bepaalde fase waarin je denkt dat je iets moet doen, maar er is ook een hogere staat waarin je niet iets doet en dit betekent niet dat je passief toelaat dat er dingen gebeuren, je laat het leven zich ontvouwen. Je biedt geen weerstand, je probeert niet om het in een specifieke matrix te proppen, je laat het zich ontvouwen en dit is echt maximale groei.