Met andere mensen praten over problemen en karma

Vraag: Als je een moeilijke relatie hebt met een familielid, maar erover praten vaak niet erg veel oplevert, maak ik dan karma door over deze relatie te praten met een vriend(in), soms om mijn hart te luchten en soms om inzichten te vragen?

Antwoord van Geascendeerde Meester Moeder Maria, 2018 – Albuquerque (USA):

Mijn geliefde, dit hangt af van in welke gemoedstoestand jij spreekt. Als jij je heel erg geïrriteerd voelt, in een verstoorde gemoedstoestand zit, als je erg boos bent en heel bang bent, ja dan maak je karma door er met een vriend(in) over te praten. Maar je maakt in zekere zin ook karma als er angst in je vier lagere lichamen zit, het is dus beter om bij jezelf te kijken waarom jouw reactie zo extreem of onevenwichtig is en het psychologische probleem dat erachter zit op te lossen.

Aan de andere kant wil ik ook niet de indruk wekken dat je niet over problemen in je leven met vrienden kan of mag praten. Omdat het je vaak niet alleen helpt om bepaalde dingen op te lossen, maar ook om je een klein beetje beter te voelen als je iets van de druk afhaalt en natuurlijk moet jij je vrij voelen om over iets te praten.

Ik zeg alleen maar dat je beter aan de psychologische problemen kunt werken die erachter schuilgaan, als jij een heel sterke reactie van boosheid of angst hebt. Maar in andere gevallen ben je gewoon vrij om met je vrienden te praten over de dingen in je leven en eerlijk gezegd, als je niet heel erg uit evenwicht bent, zou ik mij geen zorgen maken of je karma maakt als je tegen mensen praat, omdat dit je vaak beperkt, zodat je dingen begint te onderdrukken in plaats van ze aan het oppervlak te brengen waar je ze kunt zien en ze af te handelen.

Er zijn heel veel voorbeelden van religieuze, spirituele mensen die zoals Gautama Boeddha heeft gezegd, worden geobsedeerd door het opvolgen van regels. Er zijn zelfs spirituele studenten, zelfs studenten van geascendeerde meesters, die zo geobsedeerd zijn door, zoals in een vorige dispensatie werd gezegd om zich bijvoorbeeld nooit bezig te houden met CCJ: criticism, condemnation and judgment (kritiek, beoordeling en veroordeling) dat ze dachten dat zij nooit ergens over mochten praten, of een probleem dat zij hadden, bespreken.

Dan gaan de mensen hun problemen natuurlijk onderdrukken en dat bouwt de druk alleen maar op en dan duurt het langer om ze op te lossen. Dus nogmaals, wanneer je geen kwaadaardige bedoelingen hebt, wanneer je niet heel erg uit evenwicht bent, moet jij je niet al te veel druk maken over die dingen. Probeer jezelf niet voortdurend beoordelen: “Doe ik nu het juiste? Moet ik dit doen? Zou ik dat moeten doen?” Laat het gewoon stromen. Praat met je vrienden over de dingen waarover je moet spreken en veroordeel jezelf niet.