Ontwaken is een heel fijngevoelig concept om te beschrijven

Vraag: Wat betekent het om te worden gewekt door het licht?

Antwoord van Geascendeerde Meester Jezus, 2018 – Albuquerque (USA):

Er zijn heel veel manieren om het proces van ontwaken in woorden te omschrijven. Wat betekent het om door het licht gewekt te worden? Je zou kunnen zeggen dat je beseft dat er een hogere wereld is, een hoger rijk, dat gemaakt wordt van een hogere vorm van energie, die je licht noemt – spiritueel licht, hemels licht, goddelijk licht, kosmisch licht, hoe je het maar wilt noemen – en je beseft dat er nog een wereld bestaat naast de materiële, en dat die invloed uitoefent op de materiële wereld en je leven.

Maar ‘ontwaken’ is een heel fijngevoelig concept om te beschrijven. Door de tijd heen hebben heel erg veel mensen een mentaal beeld gedrukt op wat dit betekent. Je weet dat de Boeddha niet heeft gezegd: “Ik ben gewekt.” Hij zei: “Ik ben ontwaakt/wakker.” Er bestaat een subtiel verschil tussen. Als je zegt dat je wakker bent, in tegenstelling tot bijvoorbeeld slapen, zit er dan een soort einde aan de uitspraak ‘ik ben wakker’? Maar als je zegt ‘Ik word gewekt, Ik ben gewekt/ontwaakt’ denken veel mensen dat dit betekent dat je een laatste fase hebt bereikt. Veel mensen hebben echt de ervaring gehad dat ze een dramatische verandering hebben doorgemaakt naar een hoger bewustzijnsniveau en zij hebben een beeld in hun bewustzijn dat die ervaring zo echt voelde, zo dramatisch was, dat dit betekende dat ze in een of andere laatste fase zitten: “Ik ben wakker, ik ben verlicht, ik heb een veranderd kosmisch bewustzijn.” Het is prima om te zeggen “Ik ben ontwaakt” zolang je maar beseft dat dit een proces is. Je zit niet in de laatste fase; je beseft dat er nog meer is wat je moet weten, wat je moet begrijpen.

Je kunt ook zeggen dat gewekt zijn door het licht betekent dat je erkent dat er een contrast bestaat tussen duisternis en licht. Geen dualistisch contrast, maar een staat van spiritueel licht die buiten de extremiteiten van de aarde valt – goed en kwaad, de waarheid en de valsheid. Je moet voorzichtig zijn om niet te gaan redeneren dat je de allerlaatste fase van ontwaken op aarde kunt bereiken. Zoals we hebben gezegd, staan de geascendeerde meesters niet stil. Wij denken niet dat wij in een staat van perfectie verkeren. Wij realiseren ons dat het uitbreiden van bewustzijn heel lang door kan gaan, helemaal tot aan de Schepper, en wij realiseren ons heel duidelijk dat wij nog heel ver van dat niveau af zijn. Veel mensen hebben de wens, en het is een wens die op het ego wordt gebaseerd, om de laatste fase te bereiken, maar het is heel verstandig om te onthouden dat je die laatste fase niet op aarde bereikt. Je kunt zeggen dat de laatste fase op aarde de ascensie is, maar dat is niet de laatste fase in de betekenis van dat je niet verder kunt groeien.