Spiritueel escapisme

Vraag: Ik heb bij mezelf en in spirituele gemeenschappen mensen gezien die ontsnappen aan de materiële wereld door spirituele praktijken te beoefenen. Het is een soort spiritueel escapisme en haat ontwikkelen voor de Moeder. Kunnen de geascendeerde meesters hier iets over zeggen?

Antwoord van Geascendeerde meester Moeder Maria, 2016 – Nederland

Dit is natuurlijk een van de grootste hindernissen om het bewustzijn van de planeet te verhogen. Wij begrijpen natuurlijk wel dat je, als je spirituele student bent (wanneer je begint aan het spirituele pad en spirituele leringen bestudeert, je gaat praktiseren wat je aan het doen bent, wat het ook maar is), je bezig bent met een alchemistisch proces. Veel studenten begrijpen niet goed wat dit inhoudt. Het betekent dat je alles uit je onderbewuste wegspoelt. Net zoals je doet bij het fysiek reinigen van je lichaam, spoel je bepaalde vergiften van je lichaam af en dat kan je emotioneel en mentaal beïnvloeden, hetzelfde gebeurt ook op spiritueel niveau. Heel veel mensen die pas aan het pad beginnen, denken in het begin dat alles heel comfortabel en gemakkelijk en heerlijk zal worden. Daarna, wanneer ze één van die moeilijke momenten bereiken waarop ze worden geconfronteerd met een psychische kwestie, worden ze bang.

Zij willen de kwestie niet onder ogen zien, zij willen het probleem niet afhandelen. Op dat moment beginnen zij een spirituele lering te gebruiken of te beoefenen om niet met de pijn in aanraking te hoeven komen. Zij denken dat het mogelijk moet zijn om spiritueel te groeien zonder pijn te ervaren. Welnu, wij hebben veel leringen gegeven, ik heb leringen gegeven in mijn ‘Course in Abundance’ om je houding te veranderen die je helpen om zonder pijn spiritueel te groeien. Maar je kunt nooit spiritueel groeien zonder je persoonlijke problemen onder ogen te zien. Je kunt jezelf alleen een denkwijze verschaffen waarin je niet verwacht dat het gemakkelijk zal worden, comfortabel, of zonder een spoortje pijn of zonder inspanning van jouw kant, want jij bent bereid om eraan te werken. Dit is natuurlijk een punt dat alle studenten van geascendeerde meesters moeten bereiken. Als iedereen die spiritueel ontwaakt is (iedereen die zich bewust is van het spirituele pad) ook op dat punt zouden kunnen komen, zou er veel meer vooruitgang kunnen worden geboekt, ook als ze niet een lering van de geascendeerde meesters aanhangen.

Je hebt heel goed gezien dat een veel te groot percentage spirituele studenten verschillende vormen van escapisme hebben. Het helpt hen niet om persoonlijk te groeien, maar het helpt de groei van de planeet ook niet. Het is een grote uitdaging voor ons, omdat een geascendeerde meester altijd iemand die ontwaakt is, een bepaalde hoeveelheid spirituele energie als geschenk geeft die hem in staat stelt om zijn bewustzijn te verhogen naar het niveau waarop hij kan herkennen dat er iets meer is, dat er een spiritueel pad is. Het idee is (en de wet vereist natuurlijk) dat de student moet vermenigvuldigen wat hij heeft gekregen voor hij meer kan ontvangen. Er is een limiet aan hoeveel mensen op de planeet wij kunnen sponsoren wanneer zij het geschenk niet vermenigvuldigen.

Wij hebben over een bepaalde structuur gesproken, dat je een band met bepaalde mensen hebt en zij kunnen in veel gevallen hun bewustzijn niet verder verhogen dan jij. Als je het geschenk dat je van de geascendeerde meesters hebt gekregen, niet vermenigvuldigt, dan kunnen wij degenen onder jou niet meer geven, omdat zij niet in staat zijn om op te klimmen en het te ontvangen. Dit spirituele escapisme houdt eigenlijk de acceleratie van het collectieve bewustzijn tegen.

Veel escapisme ontstaat door het feit dat mensen in valse beloftes hebben geloofd, die je beloven dat er een gemakkelijke en comfortabele manier van groeien bestaat. Je kunt op het punt komen, en hier hebben wij over gesproken, waarop je met de Rivier van Leven meegaat, maar alleen maar op dat punt kunt komen als jij jouw houding aanpast. Je kunt je houding alleen maar aanpassen als je naar je houding kijkt, als je jouw psychische problemen bekijkt. Je kunt je huidige houding alleen maar veranderen als je naar jouw huidige houding kijkt, kijkt naar de psychologische problemen, de wonden, de complexen die jij hebt, die erachter schuil gaan. In het begin is dit niet pijnlijk.

Welnu, je moet erop letten dat veel new age, spirituele, mensen geen hulpmiddelen hebben om vooruitgang te boeken om het proces minder pijnlijk te maken, omdat zij het belang inzien van het oproepen van spiritueel licht. Wij hebben de invocaties en decreten gegeven, omdat wij weten dat een beetje van de energie in het emotionele lichaam wordt getransformeerd wanneer je licht begint op te roepen waardoor het minder pijnlijk voor je wordt om je psychologische problemen onder ogen te zien. Daardoor kan het minder pijnlijk worden dan als je geen licht oproept. Als je een kwestie onder ogen ziet en je hebt geen licht opgeroepen om wat van die energie ter transformeren, zal het heel pijnlijk en soms overweldigend pijnlijk zijn. Op dat moment worden mensen bang voor de pijn, zij willen pijn vermijden en beginnen met escapisme.

Pijn op psychologisch gebied (of het nu in je emotionele, mentale of identiteitslichaam is), de pijn in je drie hogere lichamen wordt alleen maar door energie veroorzaakt. Dit betekent dat die kan worden getransformeerd, je kunt de pijn transcenderen door de energie te transformeren. Als het fysieke pijn is, als je een spijker in je schoen hebt, dan moet je natuurlijk stoppen om de spijker eruit te trekken, dat is geen kwestie van decreten opzeggen totdat de pijn ophoudt. Wat de drie hogere lichamen betreft, kun je spiritueel licht oproepen om de energie te transformeren en dan kun je met minder pijn naar het probleem kijken en dan is er geen behoefte aan escapisme. We kunnen zeggen dat escapisme bestaat, omdat mensen niet weten hoe ze het pad moeten bewandelen zonder pijn, niet weten hoe ze pijn moeten transcenderen, niet weten hoe ze met pijn moeten omgaan en die oplossen. Zij hebben niet begrepen dat je soms de confrontatie met je momentum en wonden uit het verleden moet aangaan. Tijdelijk is het heel onaangenaam, maar je krijgt de rest van je leven meer vrijheid, dus proberen zij vrijheid te krijgen door de pijn in hun geest te verzachten.

Nu, ik weet dat er mensen zijn die chemische substanties gebruiken en denken dat zij daardoor spiritueel zullen groeien, maar dit kan je op lange termijn geen groei geven. Het kan je aantonen dat er een alternatieve bewustzijnsstaat is, maar je kunt dat ook heel gemakkelijk op andere manieren leren. Als je chemische substanties blijft gebruiken voorbij een bepaald punt, dan dempt dit je spirituele vermogens, dan dempt dit je geest en je wordt er fysiek of in ieder geval emotioneel afhankelijk van.