Het spel dat ‘kritiek krijgen en jezelf verdedigen’ heet

Vraag: Ik kom vaak mensen tegen die liever kritiek op anderen hebben dan anderen iets leren. Tegenwoordig probeer ik niet op dezelfde manier te reageren en de andere wang toe te keren, omdat ik weet dat hun argumenten zinloos zijn en in bepaalde mate zijn anderen mijn spiegel. Ik merk dat ik vanbinnen nog steeds stress en boosheid voel in dat soort situaties. Hoewel ik beter met die situaties om kan gaan dan vroeger, blijf ik die hoeveelheid stress en boosheid voelen. Hoe kan ik die onderdrukte boosheid en stress zuiveren? En hoe vrij kan ik worden van een situatie waarin ik kritiek krijg?

Antwoord van Geascendeerde Meester Moeder Maria, 2021 Webinar – De Open Deur zijn voor Planeet Aarde

Het is onmogelijk om op een planeet zoals de aarde niet te worden blootgesteld aan mensen die kritiek op jou hebben. Misschien is dat niet in dit leven gebeurd, maar zeker in vorige levens. Je moet bedenken dat jullie allemaal moeten leren omgaan met kritiek en in het verleden hebben jullie diverse zelven geschapen die daarmee moesten omgaan. De enige realistische oplossing is die zelven blootleggen door onze hulpmiddelen te gebruiken en ze te laten sterven.

Je moet begrijpen dat kritiek op andere mensen hebben een gemoedstoestand is. Wat hebben we al heel vaak gezegd? De analytische geest kan altijd wel een argument bedenken voor een bepaald standpunt dat hij wil verdedigen. Als iemand de houding heeft dat hij jou wil bekritiseren, dan kan hij altijd wel iets vinden, wat je ook doet of zegt. Of het nu waar is of niet, hij kan altijd wel iets bedenken dat in zijn ogen waar is.

Je moet jezelf goed duidelijk maken dat mensen die kritiek leveren in een gemoedstoestand zijn waarin ze kritiek leveren. Het heeft geen zin om met hen in discussie te gaan, omdat je hen er niet van kunt overtuigen dat ze geen gelijk hebben maar jij wel. En het gaat niet om goed of fout. Ieder bewustzijn heeft een tegenovergestelde polariteit. Het bewustzijn van kritiek leveren heeft als tegenovergestelde jezelf verdedigen, vaak door te bewijzen dat anderen ongelijk hebben.

Veel spirituele mensen zijn geen extraverte agressieve mensen. Je bekritiseert anderen niet, maar wanneer jij kritiek krijgt, dan wil je wel bewijzen dat anderen ongelijk hebben en dan laat jij je meeslepen in een dualistisch spel. Je moet bewust de beslissing nemen dat je niet toestaat dat dit gebeurt; je zult de gescheiden zelven blootleggen die achter deze reactie zitten en dan beslissen: “Ik ga niet proberen om iemand ervan te overtuigen dat hij of zij ongelijk heeft of dat ik niet zo slecht ben als ze zeggen. Ik laat dat gescheiden zelf gewoon sterven, waardoor iemand geen invloed op mij heeft, geen reactie aan mij kan ontlokken.”

Pas wanneer je niet meer reageert als je kritiek krijgt, ben je echt bevrijd van dit bewustzijn. Beschouw het maar als een kans om je te bevrijden en een belangrijke mijlpaal op het spirituele pad. Het is echt onmogelijk om Christusschap te manifesteren en jouw Christusschap tot uitdrukking te brengen wanneer je niet dat hele moeras overwint van kritiek krijgen en jezelf verdedigen of anderen bewijzen dat je gelijk hebt. Het moet weg. Je moet het transcenderen, het loslaten opdat je er niet door geraakt wordt en dan kun je beginnen om je Christusschap zonder angst vrij te uiten of de angst dat je kritiek krijgt.