Hoe voorkom je dat je fouten of karma maakt?

Vraag: Klopt het dat een kleinere of lagere beslissing en keuze hetzelfde is als een spirituele fout maken in de ogen van God? En is negatief karma het gevolg van spirituele fouten maken? Als dat zo is, hoe worden die fouten dan bepaald? Wat zijn onze richtlijnen or regels of voorwaarden waaraan we ons moeten houden om geen negatief karma te maken?

Antwoord van Geascendeerde Meester Jezus, 2021 – Webinar Een Einde maken aan het Tijdperk van Ideologie

De eenvoudigste regel die je kunt hanteren om geen negatief karma te maken is de uitspraak die je in de meeste religies ziet: “Doe aan anderen wat je wilt dat ze aan jou doen. Of dat je niet doet, wat je niet wilt dat anderen aan jou doen.” Dat is een heel eenvoudige regel.

Wat betreft het eerste deel van je vraag loop je tegen wat moeilijkheden aan, omdat dit enigszins relatieve termen zijn. Wat is een kleinere of lagere beslissing? Is dit vanuit wereldlijk perspectief of vanuit een spiritueel perspectief?

Met andere woorden, we kunnen het hebben over bepaalde beslissingen die je neemt. Je onderneemt bijvoorbeeld acties die een bepaalde fysieke consequentie hebben die andere mensen raken of onaangenaam voor jou zijn. Je kunt karma maken als je beslissingen neemt die andere mensen beïnvloeden. Maar dat is niet wat wij normaal gesproken een spirituele fout noemen. Dat is gewoon een fysieke fout, een fout die te maken heeft met het fysieke rijk en met jouw fysieke daden in het fysieke rijk.

Tegenwoordig gebruiken we het concept fouten niet meer en zeker niet het concept spirituele fout, maar we kunnen zeggen dat je natuurlijk bepaalde keuzes kunt maken die je spirituele vooruitgang hinderen. Als je het concept spirituele fout wilt gebruiken, dan zou je zeggen dat dit het is. Nu kunnen sommige keuzes die je maakt die fysieke consequenties hebben, ook een hindernis zijn voor spirituele vooruitgang. Als je een ander doodt, dan zal dat een hindernis zijn voor je spirituele vooruitgang, vooral als je een bepaalde ideologie gebruikt om dat te rechtvaardigen.

Maar spirituele fouten, nogmaals niet een term die we gewoonlijk gebruiken, zijn dat je bepaalde overtuigingen accepteert, een bepaald houding hebt die je vooruitgang belemmert. Als je bijvoorbeeld een verkeerde leer accepteert, die je een doodlopende weg laat inslaan omdat jij denkt dat je een hoog niveau op het spirituele pad hebt bereikt, maar dat is niet zo omdat je niet gekeken hebt naar je bewustzijnsstaat, dan zou dat natuurlijk iets zijn wat je spirituele vooruitgang hindert.

Er is geen eenvoudige richtlijn die je kan helpen om dat soort fouten of karma te maken. Je kunt de leringen bestuderen die wij heb gegeven, de verhandelingen over je ego, het pad naar Christusschap, het pad naar zelfmeesterschap, en daarna kun je dat beter voelen. Maar je moet je wel realiseren dat mensen beneden een bepaald bewustzijnsniveau altijd zullen zeggen: “Geef mij een onfeilbare richtlijn die zegt dat je dit moet doen of dat moet laten en als ik dat doe, dan word ik gegarandeerd gered.”

Zoals ik in deze leringen heb uitgelegd, bestaat die richtlijn niet. Alles is een kwestie van bewustzijn. Het gaat niet om wat je wel of niet doet, maar het gaat om je bewustzijnsniveau. Je moet je bewustzijnsstaat veranderen en wij hebben al vaker gezegd dat je bepaalde richtlijnen kunt gebruiken, maar die veranderen als je hogere bewustzijnsniveaus krijgt. Dit gebeurt als je de leringen bestudeert en je afstemt op de richtlijn die relevant is voor jouw huidige bewustzijnsniveau.