De Coronacrisis zou kunnen leiden tot veranderingen in de economie

Vraag: Een van de Democratische kandidaten voor het presidentschap had een heel interessant voorstel naar mijn idee. De regering moest iedereen duizend dollar in de maand geven. Het lijkt me dat dit een herziening van het welvaartssysteem zou kunnen zijn die het leven van veel mensen op een significante manier zou kunnen verbeteren. Ik hoop dat Saint Germain of een andere meester daar iets over kan zeggen.

Antwoord van Geascendeerde Meester Saint Germain, 2020 – Webinar Kiezen hoe de toekomst van Amerika eruit ziet

Dit is natuurlijk een van de vele interessante ideeën die naar voren komen als gevolg van de Coronacrisis. En de hoop is dat deze crisis ook tot enkele veranderingen in de economie zal leiden, niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in andere landen. We hebben al eens gesproken over de RAND Corporation die een studie heeft gepubliceerd over de inkomensongelijkheid en de stijgende ongelijkheid in inkomens, waarbij de rijkdom in handen van de top 1% terechtkomt die het geld niet uitgeeft. Dit houdt in dat als je geld bij 90% van de Amerikanen weghaalt, en dat in de handen van de top 1% concentreert, dan het geld aan de economie onttrekt, omdat die 1% dat niet meer kan uitgeven. Zij gebruiken dat om te investeren en om meer te vergaren opdat zij zich zo steeds veiliger kunnen gaan voelen. Als je het geld aan 90% van de Amerikanen zou geven, dan zouden zij dat uitgeven. Dat zou de economische activiteit vergroten en iedereen zou daar bij gedijen op de top na. Maar zelfs de top zou gedijen – maar zoals ik al zei, zien ze dat niet zo.

Natuurlijk is de beste uitkomst van de Coronacrisis dat mensen die inkomensongelijkheid gaan begrijpen en er iets aan doen – de wetten intrekken die de machtselite oneerlijke voordelen geven. Intussen zou het zeker positief effect hebben als er geld aan de mensen wordt gegeven. Als je terugkijkt op de financiële crisis van 2008 , dan zie je dat de Amerikaanse regering de stap nam om veel geld uit het niets te scheppen en dat aan de banken te geven in de hoop dat zij het aan de mensen zouden lenen om zo de economie weer op gang te brengen. Het bleek dat de banken, zoals iedereen met enig economisch inzicht had voorzien, het meeste geld niet uitleenden, maar gebruikten om de positie van de banken veilig te stellen, om hun positie te consolideren, zodat de banken sterker werden. Met andere woorden, het geld dat de banken aan de machtselite gaven, werd gehouden. Ongeveer 8% daarvan ging naar de echte economie. Het is duidelijk dat het een veel positiever effect had gehad als je dat zelfde geld aan de mensen had gegeven.

Als je iedereen duizend dollar per maand zou geven, dan zou men dat natuurlijk ook uitgeven en dan zou het een positief effect hebben om de economie een vliegende start te geven. Andere landen zijn ook al op dat idee gekomen, hebben dit overwogen of overwegen het te doen. En het mag duidelijk zijn, als je hier alleen maar realistisch naar kijkt, dat geld geven aan de mensen een veel positiever effect op de economie heeft dan het te geven aan de machtselite. Dit is altijd beter. Je kunt je afvragen waarom de leiders in Amerika dat niet eerder hebben gezien. En je kunt dan natuurlijk wijzen op hun waarnemingsfilters en de cognitieve dissonantie, de collectieve entiteiten, die mensen en wetgevers blind maken, je kunt wijzen op het feit dat er politici zijn die in gezinnen van de machtselite zijn opgegroeid, enzovoort. Maar het wordt hoog tijd dat deze ideeën naar buitenkomen en uitgetest worden. Het is wel duidelijk dat er in principe een positieve uitkomst van de Coronacrisis kan komen om belangrijke veranderingen in de economie teweeg te brengen. Iedereen die bereid is om realistisch te zijn, kan zien dat de Coronacrisis de ongelijkheid duidelijk heeft gemaakt en dat dit probleem niet alleen voor de Verenigde Staten geldt, maar ook veel landen overal ter wereld. En een van de belangrijkste problemen is natuurlijk de ongelijke verdeling van de rijkdom, de concentratie van rijkdom in de handen van steeds minder mensen die de rijkdom aan de bevolking ontnemen.