Emoties hebben versus emoties ervaren

Vraag: Zijn je gevoelens zoals geluk, boosheid, angst of verdriet het gevolg van een gescheiden zelf? Met andere woorden, hebben we emoties vanwege een gescheiden zelf?

Antwoord van Geascendeerde Meester Moeder Maria, 2020 – Webinar over de Goddelijke Moeder zijn

Je hebt geen emoties vanwege een gescheiden zelf. Het gescheiden zelf heeft emoties en als jij je identificeert met een gescheiden zelf of als een gescheiden zelf, dan ervaar je die emoties. Ik weet dat men meestal zegt dat je een emotie hebt, maar dat is niet zo. Jij als Bewuste Jij hebt geen emotie. Je voelt een emotie.

Nu is het niet zo dat je als Bewuste Jij niet bepaalde emoties kunt ervaren, maar dat zouden dan non-dualistische emoties zijn. Met andere woorden, die hebben geen tegenovergestelde. De Boeddha sprak veel over gelukzaligheid, iets wat mensen hebben geïnterpreteerd als extreem gelukkig zijn, maar dat is niet zo. Het is een emotie die de dualistische tegelstellingen ontstijgt, zoals je gelukkig of ongelukkig voelen, boosheid, haat, alle emoties die op angst berusten en waarvan je kunt zeggen dat er een tegenovergestelde van bestaat. Al die gevoelens waar een tegenovergestelde voor is, de dualistische gevoelens, de gevoelens die je zoals de Boeddha zegt in paren kunt zetten, dat zijn gevoelens die een gescheiden zelf heeft. Wanneer jij je niet bewust bent van het gescheiden zelf en jij jezelf niet hebt ervaren als zuiver gewaarzijn, wanneer jij je niet hebt afgescheiden van je gescheiden zelf, dan denk je dat je een emotie hebt. Je hebt het gevoel dat je de emotie hebt, maar in werkelijkheid is dat niet zo, en de sleutel is dat de Bewuste Jij zich daar bewust van wordt.

Dat betekent niet dat je beslist alle gescheiden zelven moet loslaten, of dat je alle gescheiden zelven moet overwinnen, maar je kunt je er wel van bewust worden dat je meer bent dan een bepaald gescheiden zelf. Als je een bepaald gevoel hebt, dan realiseer jij je: “O, een gescheiden zelf voelt zich zo, maar ik ben meer.” Dat betekent niet dat je het gescheiden zelf onmiddellijk kwijt bent. Het gescheiden zelf kan nog steeds een gevoel hebben.