Multi-levelmarketing

 

Vraag: Geliefde geascendeerde meesters, kunnen jullie iets zeggen over MLM, multi-levelmarketing? Is dit een eerlijke manier om geld te verdienen als het om producten van hoge kwaliteit gaat?

Antwoord van de Geascendeerde Meester Moeder Maria – webinar Pasen 2023:

Je kunt hier geen absoluut of duidelijk antwoord op geven omdat het individueel is. Er zijn natuurlijk verschillende multi-levelmarketingbedrijven die verschillende filosofieën hebben, maar je hebt transparantie nodig om dit eerlijk te laten zijn. Met andere woorden, hoeveel geld verdienen de mensen aan de top? Feit is dat je in principe twee manieren hebt om producten te verkopen. Tegenwoordig heb je drie manieren. De traditionele manier is via een winkel. Een andere manier is online en dan is er multi-levelmarketing waarbij je in plaats van een fysieke winkel, mensen hebt die rechtstreeks iets aan andere mensen verkopen. Hoe dan ook, er wordt natuurlijk winst gemaakt. En zelfs bij de traditionele marketing heb je een fabrikant die geld verdient aan een product, dan een distributeur, dan een winkelketen en misschien ook nog een aparte winkel. De prijs die je in de winkel betaalt, is natuurlijk veel hoger dan de werkelijke productiekosten van het product.

De vraag is altijd: Hoeveel winst zit er op iets wat de consument betaalt? Hoeveel is de winst en waar gaat die naartoe? Het is niet oneerlijk dat je verschillende niveaus van het productie- en distributieproces hebt die allemaal geld verdienen aan een product. Maar zelfs op traditionele manieren zou het oneerlijk zijn als er een buitengewone hoeveelheid winst wordt doorgesluisd naar een zeer kleine groep mensen, zoals de persoonlijke eigenaar of de aandeelhouders van een bedrijf. De vraag die altijd moet worden gesteld, is hoeveel winst er rechtstreeks gaat naar mensen die eigenlijk geen werk doen tijdens het produceren of distribueren van het product? En die vraag kun je natuurlijk ook stellen bij online marketing en zeker bij multi-levelmarketing.

En het is een feit dat veel multi-levelmarketingprogramma’s in principe piramidespelen zijn geweest. Je hebt het idee dat je geld kunt verdienen aan de verkoop van dit product als je aan het einde van de keten zit, jij bent degene die iets rechtstreeks aan iemand anders verkoopt. Maar als jij andere mensen onder jou in de keten kunt krijgen om het product ook te verkopen, verdien jij geld aan de producten die zij verkopen. Met andere woorden, de winst wordt door de keten naar boven gesluisd en de vraag is hoeveel mensen aan de top staan en hoeveel geld ze verdienen?

Bij veel multi-levelmarketingprogramma’s zie je dat slechts een paar mensen aan de top buitengewoon veel winst maken door het werk van anderen, maar zelf in wezen niets doen. Ze hoeven alleen maar in die positie te zitten en de situatie voor hen te laten werken. En je weet hoe het gaat als je een piramidespel maakt dat rechtstreeks een piramidespel is zonder producten te verkopen, maar door investeringen raakt het meestal na een tijdje uitgeput en dat gebeurt met veel multi-levelmarketingbedrijven. Er zijn enkele uitzonderingen die al langer bestaan en dat komt omdat ze de winst beter verdelen.

Dit zijn dingen waar je rekening mee kunt houden. Je kunt ook bekijken wat de kosten van het product zijn op consumentenniveau en wat de kosten zouden zijn als dit niet via multi-level marketing zou worden verkocht, maar in een traditionele winkel. Multi-levelmarketing beweert vaak dat zij dit product goedkoper kunnen verkopen omdat je niet allemaal tussenpersonen hebt van distributeurs tot winkels. Maar vaak klopt het niet. Het kost de consument in veel gevallen zelfs meer dan in een winkel. Wat maakt een multi-levelmarketingbedrijf dan aantrekkelijk? Dat ze de droom verkopen dat je geld kunt verdienen. De mensen kopen geen product, maar de droom om geld te verdienen en dat is meestal geen levensvatbaar bedrijfsmodel, want die dooft op den duur uit als mensen zich realiseren dat de droom maar een droom was en dat alleen de mensen helemaal aan de top veel geld zullen verdienen en mensen op lagere niveaus niet, hoe hard ze ook werken.