Verschillen tussen de missie van Christus en Boeddha

Geascendeerde Meester Gautama Boeddha, 8 april 2007

Ik, Gautama, kom jullie begroeten. En sommigen in het Westen zullen zich natuurlijk afvragen waarom de Boeddha zich bemoeit met hun viering van de opstanding van Christus. Maar in de hemel bestaat er alleen maar eenzijn. Dus hoe zou er dan ooit een scheiding tussen Christus en Boeddha kunnen zijn? En ik kom jullie inderdaad het Boeddhisch perspectief geven op hoe je de Christus in actie bent.

Er zit wel een verschil in gradaties – niet een verschil in soort – tussen de missie van Christus en die van de Boeddha. Ze lijken in zekere zin op de Alpha en de Omega. De missie van de Levende geïncarneerde Christus, het vleesgeworden Woord, is eropuit trekken en actief mensen opzoeken die in een of andere mentaal kader gevangenzitten of, zoals wij het in het boeddhisme noemen, die gevangenzitten achter de sluier van Maya, de sluier der illusies, geschapen door Mara, de demonen van deze wereld, de prins van deze wereld.

De rol van de Levende Christus is eropuit gaan en de illusies van de mensen aanvechten, om hen bewust te maken van de realiteit dat er iets buiten die illusie om is, dat er een andere manier van leven is. De Christus moet vriendelijk, actief, uitdagend zijn. En daarom haalt de Christus zich ook de woede op de hals van degenen die niet uitgedaagd willen worden, die niet willen veranderen, die niet in de spiegel willen kijken en de balk uit hun eigen oog trekken.

En als mensen eenmaal ontwaakt zijn en het pad naar Christusschap een tijdlang gevolgd hebben, zullen zij ook openstaan voor het pad van de Boeddha, dat het pad van onthechting is. Waardoor de twee paden samenkomen en parallel aan elkaar lopen, voor die studenten die volwassener zijn en aan de beide religies in de buitenwereld, het christendom en het boeddhisme, voorbij kunnen zien. Zij kunnen inzien dat Christus en de Boeddha op aarde kwamen om diezelfde universele lering, hetzelfde universele pad te onderwijzen, alleen in verschillende culturele contexten en in enigszins andere bewoordingen.

Dit is een deel van een langere lering. Het hele dictaat kun je hier lezen.