MM 08 Macht en vrijheid

Geascendeerde Meester Master MORE

Master MORE BEN IK en ik ben vrij. Wil jij net als ik vrij zijn? Dat is de vraag die jij jezelf zou kunnen stellen. En je hebt misschien een reden om een stap terug te doen en – zelfs op dit moment, omdat je mijn vorige verhandelingen hebt bestudeerd – je zou misschien willen nadenken over de vraag: “Ben ik in staat om net zo vrij al Master MORE te zijn?”

Stel je voor dat jij en ik door de tuin bij mijn retraite in Darjeeling hadden rondgewandeld. Wij hadden een beschut plekje gevonden, waren daar gaan zitten en daar zaten wij dan met zijn tweeën. We kunnen absoluut alles bespreken waar jij het over wilt hebben. Hoe vrij zou jij je in die situatie voelen?

Zou je dan in staat zijn om vrij met mij te delen wat je zorgen in het leven zijn, wat je zorgen over jouw groei, jouw eigen bewustzijnsstaat, zijn? Zou je in staat zijn om mij gewoon elke vraag te stellen die jij hebt, of zijn er vragen die je bang bent te stellen, omdat je bang bent voor het antwoord?

Wat ik heb geprobeerd duidelijk te maken, is dat ik het hoofd van de retraite van de Eerste Straal ben en de Eerste Straal is de plek waar spirituele wezens komen wanneer zij aan een hoger pad onder leiding van de geascendeerde meesters, de Chohans, toe zijn. Dit betekent dat je niet op het 48e bewustzijnsniveau hoeft te zijn om naar mijn retraite toe te komen. Je moet op een keerpunt komen, zodat je oprecht iets meer wilt dan dezelfde oude patronen herhalen die je al zo lang aan het herhalen bent.

Hoe vrij ben jij?
Wanneer je ernaar verlangt meer te worden, kunnen jullie, in je fijnere lichaam, mijn retraite bezoeken. Ik zal dan proberen je te helpen met jouw huidige bewustzijnsniveau en jouw bereidheid om dat bewustzijnsniveau te transcenderen. In zekere zin zouden wij kunnen zeggen dat hoe vrij jij bent met betrekking tot je terugtrekken uit jouw huidige bewustzijn, jouw huidige waarnemingsfilter, jouw manier om naar het leven te kijken, bepaalt in welke mate ik jou kan helpen. Hoe zeer ben je bereid om die stap terug te doen, goed te kijken waar jij in bewustzijn bent en dan te erkennen: “Ik wil hier niet meer zijn, ik wil hogerop komen.”?

Veel van de studenten die hier komen hebben maar weinig vrijheid met betrekking tot hun bereidheid en vermogen om te onderzoeken hoe zij naar het leven kijken. Zij voelen zich heel erg in een patroon opgesloten zitten. Er is maar een bepaalde manier waarop zij naar het leven kunnen kijken. Zij zijn niet bereid of in staat te beseffen dat de manier waarop zij op dit moment naar het leven kijken, niet de enige manier is om naar het leven te kijken en dat er veel andere zijn – en dat kan alleen door over een paar van die andere manieren na te denken, zodat zij de kans krijgen om naar een hogere bewustzijnsstaat te ascenderen. Want als je naar het leven blijft kijken als je nu doet, zonder het te onderzoeken, dan kun je niet verder, wel? Zo simpel is het toch?

Hoe vrij voel jij over achteruitstappen, naar je huidige bewustzijnsstaat te kijken of mij te vragen: “Master MORE, toon mij waar ik in bewustzijn ben. Toon mij wat mij op dit moment tegenhoudt, wat voorkomt dat ik de volgende stap naar een hoger niveau doe?”

Jouw reactionaire patronen
Je beseft misschien dat waar dit vooral op neer komt, is hoe persoonlijk jij alles wat er in het leven met jou gebeurt, opneemt. Wees bereid om naar je leven te kijken en te zien dat er situaties zijn waarin mensen iets zeggen of doen en jij die heel erg persoonlijk opvat. Je hebt het gevoel dat zij jou persoonlijk aanvallen, jou belachelijk maken, jou proberen te vernederen, jou in verlegenheid brengen, proberen jou boos te maken. En dan ga je in een reactionair patroon dat je duidelijk kunt zien – als je bereid bent ernaar te kijken.

Wees dan bereid om je af te vragen waar die reacties vandaan komen. Waar komt dit patroon van reageren vandaan? En dan weet je dat het maar van één simpele plek kan komen: van de geesten die jij in jouw lagere wezen hebt toegelaten of die jij in dat lagere wezen hebt gecreëerd.

Wanneer jij weet dat jij de Bewuste Jij bent – wanneer je weet dat je af en toe een glimp van zuiver gewaarzijn hebt opgevangen – kun je zien dat die Bewuste Jij, die eenvoudig puur gewaarzijn is, niets op aarde persoonlijk kan opvatten. Omdat hij weet dat hij niet dit lichaam is, hij weet dat hij niet die lagere geest is, hij weet dat hij niet die geesten is. Waarom zou hij dan niets persoonlijk opvatten? De Bewuste Jij vat niets persoonlijk op. Jij vat alleen maar iets persoonlijk op, wanneer jij een situatie bekijkt door het filter van een bepaalde geest.

Nu, zoals Saint Germain al eens heeft gezegd in Flowing with the River of Life, heet zijn belangrijkste retraite de Symbolengrot. Hij heeft daar de bekwaamheid om jou het symbool te laten zien dat jou tegenhoudt, dat jou beperkt. Maar deze lering werd gegeven voor die van de Maha Chohan over het scheppen van geesten werd uitgebracht. Dus je ziet nu wat in feite de eerste manier is waarop de geest reageert. Maar de geest werd natuurlijk uit een specifieke gedachtematrix geboren, wat Saint Germain een symbool noemt, omdat het maar een symbool is. Het bestaat niet echt. Het is slechts een gedachtematrix die de geest heeft bedacht. En bedacht met een beperkt, selectief beeld van het leven.

Zo zie je dat, wanneer een bepaalde geest wordt geschapen, dit gebeurt op basis van dit symbool, gebaseerd op dit specifieke beeld van het leven. En dit is een beeld dat je, óf hebt geaccepteerd vanwege iets wat je hier op aarde is overkomen, óf dat je wilde scheppen om met bepaalde situaties hier op aarde om te gaan.

 

Noot: De rest van het dictaat staat in het boek ‘The Creative Power Within’ (niet vertaald)