Kinderen en kerkbezoek

ONDERWERPEN: neem kleine kinderen mee als je naar de kerk gaat – dwing oudere kinderen niet te gaan – vermijd het gevoel van angst of verplichting – indien mogelijk, vind een kerk die op de innerlijke benadering van religie wordt gebaseerd

Vraag: Geloof je dat het regelmatig bezoeken van de kerk een belangrijk fundament is voor de spirituele ontwikkeling van kinderen?

Antwoord van Geascendeerde Meester Jezus door Kim Michaels:

Dat hangt helemaal af van over welke kerk we het hebben en het hangt af van welke houding de ouders ten opzichte van spiritualiteit hebben en de mensen die je kind in de kerk ontmoet.

Laat mij in het algemeen zeggen dat als je regelmatig naar de kerk gaat, ik je aanmoedig om je kinderen mee te nemen. Het is echter belangrijk dat je luistert naar het individuele kind. Dus ik raad ouders aan hun jonge kinderen mee te nemen als dat praktisch is. Dit is een goed voorbeeld voor de kinderen. Wanneer de kinderen ouder worden, luister dan naar het kind en dwing hen niet om te gaan.

Als je een spirituele zoeker bent, is het redelijk aan te nemen dat je kinderen toe zijn aan een spirituele benadering van religie. Daarom zou het in principe nadelig zijn om zulke kinderen mee te nemen naar een traditionele of orthodoxe kerk. Het zou vooral nadelig zijn hen te dwingen iedere zondag te gaan, omdat het gemakkelijk tot het concept leidt dat religie is iets wat je uit een gevoel van angst en verplichting doet in plaats van een gevoel van nieuwsgierigheid en blijdschap.

De ideale situatie zou zijn een kerk te vinden die wordt gebaseerd op de innerlijke benadering van religie. Als je niet zo’n kerk kunt vinden, kun je misschien op zoek gaan naar een kerk die een kinderprogramma heeft dat wordt gebaseerd op het stimuleren van de nieuwsgierigheid van het kind en het gevoel van blijdschap. Als je geen kerk kunt vinden die aan die eisen voldoet, is het beter een korte dienst met je kinderen bij jouw thuis te organiseren of misschien een groep te vormen met andere gelijkgestemde ouders.

Ik besef dat mijn commentaren bij veel orthodoxe christenen een schok teweeg zal brengen, maar nogmaals, hoeveel orthodoxe christenen zullen deze website bestuderen? Het is gewoon een feit dat je kinderen dwingen naar de kerk te gaan hun spirituele groei niet bevordert. Veel kinderen zullen onherroepelijk in opstand komen tegen die dwang wanneer ze de tienerjaren bereiken en het zorgt er vaak voor dat ze elke religie of de religie van hun ouders afwijzen. Dit kan gemakkelijk een patroon worden dat de kinderen zelf niet kunnen doorbreken.

In tegenstelling: als je kinderen helpt zoekers naar de waarheid te worden, zullen ze op een natuurlijke manier een kerk vinden als ze opgroeien. Dit zal een kerk zijn die zij zelf accepteren, maar als jouw kerk hen ruimte biedt om te groeien, is het waarschijnlijk dat ze voor jouw kerk zullen kiezen.

Luister naar je kinderen en als ze tegenzin krijgen in het naar de kerk gaan, dwing hen dan niet. Laat ze thuis blijven wanneer ze dat vragen en moedig hen aan om misschien om de week te gaan of nog minder. Nogmaals, als je een zoeker naar de waarheid bent, zul je altijd de spirituele zoektocht van je kinderen proberen aan te moedigen in plaats van hen de religie of de kerk op te dringen als dwangbuis voor hun geest.