De leringen over het ego van Eckhart Tolle

ONDERWERPEN: Eckhart Tolle echte leraar – onderricht vanuit zijn achtergrond en ervaring – de meeste mensen zijn niet aan een spontane doorbraak toe – zij hebben een geleidelijk pad nodig – waardevolle inzichten in het ego

Vraag: Ik zou willen weten wat Jezus vindt van de leringen van Eckhart Tolle. Ik besef dat je heel veel vragen krijgt over een of andere spirituele leider of lering, maar ik vraag het speciaal omdat in de boodschap die in Zweden gegeven werd, Jezus ons aanbevolen heeft om andere leringen over het ego te bestuderen. En Eckhart Tolle heeft twee boeken geschreven, De Kracht van Nu en Een nieuwe aarde die beide veel spreken over het ego en het dualiteitsbewustzijn.

Antwoord van Geascendeerde Meester Jezus door Kim Michaels:

Ik beschouw Eckhart Tolle als een echt spirituele leraar die doet wat hij zou moeten doen, namelijk onderrichten uitgaand van zijn achtergrond, ervaringen en bewustzijnsstaat. Als bezoekers aan deze website de innerlijke motivatie voelen om zijn boeken te bestuderen, moeten ze natuurlijk die aanwijzing opvolgen. Ik zou echter niet zover willen gaan dat ik alle bezoekers van deze site aanraadt om de boeken te lezen en laat mij uitleggen waarom sommige mensen de boeken voorzichtig moeten benaderen.

Eckhart beschrijft hoe hij een spirituele doorbraak kreeg die hem spontaan naar een hogere bewustzijnsstaat schoot. Hij onderricht daardoor op basis van deze lering en negeert in principe de behoefte aan een geleidelijk, systematisch pad. Hij probeert de lezers door een ervaring heen te leiden die ongeveer gelijk is aan die van hem en hij doet dit door de inzichten die hij na zijn doorbraak heeft ontvangen.

De veronderstelling die daar aan ten grondslag ligt, is dat als mensen de juiste inzichten ontvangen, zij een spontaan ontwaken zullen ervaren net als hij. Dit kan natuurlijk, maar alleen bij de mensen die dicht bij het bewustzijnsniveau zijn dat Eckhart had voor zijn ontwaken. Toch zijn de meeste mensen op deze planeet nog niet op dat niveau en dus bestaat de kans niet dat hoeveel inzichten ze ook krijgen, die hen ‘spontaan’ wekken.

Laat het me duidelijk maken dat ik hiermee niet zeg dat de mensen Ekharts boeken niet zouden moeten lezen. Ik zeg gewoon dat ik verwacht dat bezoekers van deze website de inzichten gebruiken die ze hier ontvangen wanneer ze een spirituele lering bestuderen. En ik verwacht dat mensen hun uiterste best doen om acht te slaan op mijn leringen over de noodzaak van evenwicht. Als je nog niet beseft dat ik het vaak heb over evenwicht, dan raad ik je aan om de website nog eens te lezen en op te letten hoe vaak ik evenwicht beschrijf als de allerbelangrijkste eerste vereiste voor spirituele groei. Ik beveel vooral mijn twee verhandelingen over het ego over het zwart-wit en grijs denken aan.

Dat gezegd hebbende, bestaat er geen twijfel over dat Eckhart veel waardevolle inzichten in het ego en het dualiteitsbewustzijn heeft gegeven. Mensen op alle niveaus profiteren van deze inzichten, maar je moet realistisch zijn en niet de systematische benadering van spirituele groei loslaten ten gunste van het najagen van een wonderbaarlijk inzicht dat je plotseling in een verlicht wezen verandert. Het is veel beter om methodisch te werk te gaan en het spontane ontwaken – spontaan – te laten gebeuren. De hemel met geweld te nemen, heeft nog nooit iemand buiten het bereik van jouw ego gebracht.