Vermijdingsgedrag en het oerzelf

Vraag: De vraag gaat over vermijdingsgedrag, Mijn vermijdingsgedrag treedt vaak in werking wanneer ik een afschrikwekkende, maar vaak belangrijke taak moet doen, bijvoorbeeld academisch werk. In zulke gevallen wil mijn geest voor altijd aan dat werk ontsnappen, en ben ik me zelfs bewust van de negatieve consequenties die dat zal hebben. Heb je ook advies om dit vermijdingsgedrag te overwinnen of mijn zelfdiscipline te versterken.

Antwoord van Geascendeerde Meester Moeder Maria, 2019 – Korea:

Mijn geliefde, laat me het laatste woord eruit halen dat traditioneel een concept is dat door de tijd heen vaak verkeerd is gebruikt door religieuze en spirituele mensen. In de meeste gevallen omdat de meesten gewoon niet beter wisten. In dit geval is het niet een kwestie van zelfdiscipline, want wat doet zelfdiscipline? Het gebruikt kracht om een aspect van je geest opzij te zetten. Er zijn mensen die hiermee resultaat behalen. Maar dit is hetzelfde als wat de Boeddha deed toen hij zes jaar lang een ascetische levensstijl probeerde te krijgen. Dus wat je tegenwoordig kunt doen in zo’n geval, is dat je de leringen benut die wij jullie hebben gegeven over het oerzelf en al die andere zelven.

Je begrijpt wel dat je een specifiek zelf hebt dat geen academisch werk wil doen. Dus je moet de hulpmiddelen en leringen benutten die wij jullie hebben gegeven om erachter te komen wat dat zelf bij jou persoonlijk is. Met andere woorden, in veel gevallen heb je een zelf dat in het verre verleden werd gevormd omdat je werd gekwetst in een bepaalde situatie. Voor het zelf bestaat het risico dat het opnieuw geketst wordt bij een bepaalde activiteit. Om dat risico te voorkomen, loopt dat zelf liever weg van die situatie. Het hoeft niet alleen door academisch werk te komen, het kan van alles in het leven zijn. Je moet erachter komen wat dit was in het verleden, dat het gevoel is dat je erover hebt, welk risico je denkt te lopen. Wat is het ergste wat er zou kunnen gebeuren?

Je moet uitzoeken waarom die zelfdestructieve overtuiging hebt dat je aan de ene kant dwingt aan het werk te gaan en er aan de andere kant van weg te willen rennen. Er zijn vaak twee zelven – de ene die je dwingt iets te doen en de andere die dat niet wil. Je moet die beide zelven blootleggen, uitzoeken wat die zijn en zover komen dat je onze hulpmiddelen benut om je van dat zelf af te scheiden. Je begrijpt dat er één zelf probeert je het ene te laten doen of dit te laten zeggen, en er is een ander zelf dat dit doet, maar het zijn wel twee aparte zelven. Zij zijn ontstaan uit een illusie, de basisovertuiging van het zelf is een illusie. Wanneer je dat begrijpt, kun je de formule gebruiken die wij jullie hebben gegeven om iets te herkennen: “Jij bent een zelf, jij bent niet mij, ik ben niet jou. Jij bent gewoon een zelf en ik wil je niet meer in mijn leven ervaren en ik laat je sterven.”