Over de tegenstand die je ondervindt bij je groei

Vraag: ik heb weleens situaties waarin ik heb besloten om iets te doen en dan om een of andere reden begint iets mij tegen te houden. Dan kom ik op een punt waarop ik besluit: “Ik doe het gewoon. Het kan me niet schelen. Ik ga het wel doen, al moeten ze mij op een stretcher weghalen.” Wanneer ik dat doe, lijkt het wel of alles wat mij tegenhoudt, gewoon verdwijnt.

Antwoord van Kim Michaels bij een conferentie in Nederland:

Dat is een goed punt. Ik heb door de jaren heen veel mensen ontmoet – en ik heb het zelf ook wel gedaan – dat het bijna lijkt of er zoveel in de weg staat en dan begin je te denken: “Misschien moet ik het maar niet doen.” Er zijn ook andere keren dat je denkt: “Oh, dat is gewoon weerstand (tegenstand). Ik worstel me er gewoon doorheen.

Ik heb ontdekt dat het een betere manier is om naar jezelf te kijken en in te zien: “Is er iets wat mij verdeelt als het hierom gaat? Ben ik niet duidelijk? Is er een deel in mij dat het wil en een deel dat het niet wil? Zolang ik het gevoel heb dat er een vorm van verdeeldheid is – of het nu lichaamstekenen zijn of tegenstand van buitenaf – het is meestal een manifestatie van het feit dat ik niet duidelijk ben. Als je dan een besluit neemt, zoals je zei, zodat je niet meer twijfelt, kom je op het punt dat je ineens duidelijk voelt: “O ja, dit wil ik doen.” Dan is het net of al het andere vervaagt.

Commentaar: is er ook een betere manier om die eenheid te vormen zonder al het andere weg te doen.

Kim: Ik denk dat je moet kijken naar wat die verdeeldheid is en ik denk dat als er verdeeldheid is, jouw hogere Zelf niet tegen jouw ego strijdt. Het zijn twee aspecten van je ego die tegen elkaar strijden en jij bent geen van tweeën. Je moet zover komen dat je zegt: “O, dit is het ego, en dat is het ego en ik wil daar niets meer mee.” Dan kun je het transcenderen.

Ik herinner mij dat ik in een eerdere beweging deel uitmaakte van een hoop gepraat over tegenstand. Het idee was dat er duistere krachten zijn die onze vooruitgang op het spirituele pad tegenhouden en wij moeten vastbesloten zijn en zoveel mogelijk decreten aan Aartsengel Michaël opzeggen en ons erdoorheen werken. Ik zeg nu niet dat je geen decreten moet opzeggen en ik zeg ook niet dat er geen tegenstand is, maar in veel situaties is de reden dat jij gevoelig bent voor de tegenwerking, de verdeeldheid in jezelf.

In plaats van je te richten op de tegenstand op de wereld en die proberen te verslaan, is het beter om naar jezelf te kijken en te zeggen: “Waarom twijfel ik? Wat voel ik eigenlijk? Wat vind ik hier eigenlijk van?” Als je eerlijk met dit proces bezig gaat, kun je op het punt komen dat iets in jou loslaat en dan twijfel je er niet meer aan. Dan is het net of de uiterlijke dingen op zijn plaats vallen.

Commentaar: Je krijgt ook weleens tegenwerking van je computer – als je iets probeert te printen, of iets dergelijks. Ik probeerde laatst iets uit te printen en het leek of er onafgebroken haperingen waren of dat ik pech kreeg.

Kim: Ja, en dan hoef je alleen maar een hamer te pakken en op de computer te beuken totdat hij zich overgeeft. Zo werkt het niet altijd. Soms kan er een fysiek probleem zijn met zoiets.  Ik heb eens iemand horen zeggen dat een spirituele student een lekke band kreeg en drie uren in zijn auto decreten zat op te zeggen in plaats van het enige zinnige te doen, namelijk de Wegenwacht bellen en de band te verwisselen.

Wij moeten doen wat wij moeten doen en natuurlijk kan er een fysiek probleem zijn. Maar soms kan het ook zo zijn – en ik heb dat zelf ervaren – dat als jij gefrustreerd bent, in een gespannen gemoedsgesteldheid, dat jij een energie uitzendt die iets wat zo ingewikkeld is als een computer, kan beïnvloeden. Als jij zelf twijfelt, omdat jij gefrustreerd bent, dan kan het soms helpen om ernaar te kijken en het af te handelen en dan verdwijnt het ineens.