Moeten wij overal een mening over hebben?

Vraag:  Ik houd ervan om mee te doen aan programma’s waarin je kunt opbellen en de presentator draaide de rollen om en zei: “Nu, wat zou jij doen aan de atoombesprekingen tussen Iran en Amerika?” Ik heb vaak gezegd dat een programma waar je naar toe kunt bellen om een gehaast oordeel van afstand te geven, niet veel feiten beschikbaar heeft. Ik kon eigenlijk geen goede uitspraak doen, omdat ik niet aan de onderhandelingstafel zit en weet wat de dynamiek is en wat je moet geven en nemen. Was het slimmer geweest als ik mijn intuïtie had gebruikt en er iets uit had gegooid over de besprekingen tussen Iran en Amerika, hoewel ik duizenden kilometers verderop zit, of is het beter om een elitegroep zij aan zij hieraan te laten werken en hen die onderhandelingen laten voeren?

Kim Michaels: Wat vertelt jouw intuïtie je? (Gelach). Eerlijk gezegd zou ik in zo’n situatie – ik weet niet hoe die zich ontwikkelde – ik heb het idee dat ik geen mening kan hebben, omdat ik er niet genoeg vanaf weet en ik heb niet het idee dat het op dit moment het belangrijkste voor mij is om mijzelf over te informeren.

Er is een bepaald bewustzijn ingeslopen – en dat is ook in Denemarken zo, maar in de Verenigde Staten is het erger denk ik – dat wij in staat moeten zijn om heel complexe problemen in een soundbite van 20 seconden op te lossen. En dat kan gewoon niet. Ik heb het gevoel dat dit bewustzijn op mensen wordt geprojecteerd: dat wij over alles een mening moeten hebben; dat als je iets gevraagd wordt, jij dan ter plekke een mening moet hebben. Maar ik ben zover dat ik besef … nu, ik heb in de eerste plaats alle meningen over iets opgegeven.

Dat betekent niet dat ik niet iets kan zeggen over bepaalde onderwerpen. Maar om dat te kunnen, moet ik eerst niet alleen de situatie bestuderen, maar ook in gedachten doorwerken: “Wat vertelt mijn intuïtie mij eigenlijk hierover?” Dat kost tijd en moeite. Er zijn veel onderwerpen: Ze hadden bijvoorbeeld net een verkiezing in Denemarken, waar ik geen mening over heb, omdat ik er niet genoeg vanaf weet. Dus in dit geval zou ik dan zeggen: “Ik heb er geen mening over, want ik weet er niet voldoende van.” Wat mankeert daaraan? Wie zegt dat ik een vraag die opkomt, moet kunnen beantwoorden?